Банкеръ Weekly

Общество и политика

И КРАДЦИТЕ НИ СЕ ПРОЧУХА

В Германия преди месец повторно бе излъчен филмът Grabrenber (Крадци на гробове), заснет специално от немски екип през 1997 година. Едночасовият репортаж (в.БАНКЕРЪ разполага с видеозапис на филма!) третира темата за иманярството в България, нелегалните канали за износ на исторически и културни паметници и пазарната им реализация в големите антиквариати и магазини за търговия с изкуство в Германия, основно в Мюнхен.


Център на филмовия разказ е небезизвестният Желязко Колев-Императора от с. Мрамор - единият от недосегаемата света троица на иманярството и търговията с антични предмети у нас. Пред камерата възрастният бос откровено и дори цинично запознава немските тв репортери със своите златни нумизматични съкровища, подчертавайки, че няма древен монарх, сякъл монети от благороден метал, който да не присъства в неговата уникална сбирка. Желязко Колев-Императора има подчертана слабост към благородните метали, но гостуващият екип не е знаел тази подробност. Ето защо, когато Императора му продава желязно острие на антично копие за 40 г. марки, учудването на тв репортерите е огромно и попада като епизод във филма. Гостите цъкат с език и се чудят на глупостта на Императора, който им продава антиката на цена поне сто пъти по-ниска от пазарната цена в Германия. Тънката подигравка на българския иманяр остава за сметка на тв екипа. Императора не пропуска да уязви и Божидар Димитров, директора на Националния исторически музей, като в кадър връчва на екипа ценна (по неговите думи!) икона, която да бъде предадена като дар на НИМ. Проверката на в.БАНКЕРЪ установи, че подобно дарение не е постъпвало в музея. Нейсе! Недосегаемият бос отдавна доказва, че е неподвластен на законите в България, поради което иронията и подигравката пред камерата са само невинно намигване.


Филмът Крадци на гробове дава думата и на другата страна - държавните служители. Своята истина за иманярството разказват Божидар Димитров и Кирил Христосков, главен специалист в НСБОП. Но далеч по-интересен е разказът на няколко от известните германски антиквари (главно от Мюнхен). Те са единодушни в оценката си на ситуацията: пред законите в Германия търговците са безупречни, а несходствата в законодателствата с България не е техен проблем.


Което означава, че спасяването на давещите се трябва да бъде дело на самите давещи се.


Тези дни НСБОП откри голяма иманярска колекция в Ловеч, украшение на която е йерусамлията, за която се предполага, че е рисувана от Захари Зограф. По същото време, вече почти три месеца, с благословията на Министерството на културата през границата ни отново тръгнаха тирове с ненужни антики. Точно като през 1993 година!

Facebook logo
Бъдете с нас и във