Банкеръ Daily

Общество и политика

И кореспондентите на БНР искат оставката на Светослав Костов

Светослав Костов

Кореспондентите на БНР в страната се обединиха в обща позиция, в която настояват за оставката на шефа на Националното радио Светослав Костов. Журналистите изпратиха становището си до Съвета за електронни медии.

След безпрецедентното 5-часово спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември и опитите да бъде свалена от ефир Силвия Великова, обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на поста генерален директор ще ескалира допълнително напрежение, подчертават 17-те подписали се кореспонденти. Всички те са категорични, че генералният директор и Управителният съвет трябва да подадат оставките си. Липсват обаче имената на кореспондентите в Кърджали и Смолян.

В понеделник подобно писмо, опровергаващо твърденията на директора Костов, че в медията не се упражнява натиск върху служителите, бе изпратено до СЕМ от Редколегията. Идеята е да се изяснят истините и всички обстоятелства, довели до кризата в радиото, а членовете на медийния регулатор да се запознаят с тях, преди да се произнесат с решение. 

Ето и пълния текст на позицията на 17-те от регионалните кореспонденти на БНР: 

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

По повод тиражираните твърдения относно легитимността на редколегията на програма "Хоризонт", държим да уточним, че всяка една позиция, заявена от нашия представителен орган пред Вас, е съгласувана с всеки един от нас и ние категорично заставаме зад искането "ЗА" оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов и на УС на БНР.

В момента обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение.

Дълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. Вярваме, че и Вие оценявате работата на кореспондентите като изключително важна и съдържаща смисъла на определението "Национално радио" - то е национално не заради техническите възможности на радиоразпръскването, а заради темите, които звучат в ефира.

Няма да си позволим да показваме фишовете за заплатите си, тъй като това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги. Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение.

Категорично заявяваме, че стоим още от първия ден на скандалното спиране на радиосигнала в цялата страна зад искането на оставка на генералния директор Светослав Костов и Управителния съвет на БНР. Това не е емоционално решение, а светкавична реакция, която, въпреки стотиците километри помежду ни, беше представена на колегите ни в София без нито един глас "въздържал се" или "против".

С уважение:

Благоевград - Кети Тренчева
Бургас - Даниела Костадинова
Варна - Даниела Стойнова
Велико Търново - Здравка Маслянкова
Враца - Ива Антонова
Габрово - Велина Махлебашиева
Добрич - Мая Щърбанова
Кюстендил - Кирил Фалин
Ловеч - Пламен Христов
Пазарджик - Невена Петрова
Плевен - Латинка Светозарова
Пловдив - Кремена Данева
Русе - Ася Пенчева
Сливен - Стоян Радев
Търговище - Евтим Петков
Хасково - Дора Атанасова
Ямбол - Даниела Костова

Facebook logo
Бъдете с нас и във