Банкеръ Daily

Общество и политика

И Константин Малофеев е със забрана за влизане в България

Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента. На председателя на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" Константин Малофеев е наложена забрана за влизане в България за срок от 10 години. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарната зала по темата за шпионския скандал.

"Става дума за финансиране, което е предназначено за реализиране на определени интереси в Република България. Те засягат пряко българската национална сигурност", съобщи Цацаров и даде пример с докладната записка, изготвена от обвиняемия, за необходимата геополитическа преориентация на България. 

Във връзка с предстоящите местни избори, главният прокурор бе категоричен, че това не са акции, насочени срещу политически сили или срещу движение "Русофили". Отговорността, която Малофеев носи, е за личните му действия. Не се цели и разделение на българското общество. Обвинението на касае чужда държава, а две организации. В кулоарите на парламента обвинител № 1 разкри, че си сътрудничим с други чужди служби по случая. Също така отбеляза, че е  внесен е сигнал, че протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор могат да прераснат в бунт срещу правителството.

"Ако позволите още веднъж, при цялото уважение към Народното събрание с оглед на всичко това, което се каза, би следвало да заявя и още нещо. Беше казано в публичното пространство, че това е преследване на идеи. Моето мнение и мнението на колегите, които работят по делото е, че това не е така. Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление", каза Сотир Цацаров и отново подчерта, че това не е политическа акция, нито печелене на политически дивиденти. "Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние правим, е да се опитаме да си вършим работата", изтъкна главният прокурор.

Цацаров съобщи, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година. До момента са извършени 11 претърсвания на помещения и адреси. Всяко от тях е било с предварително разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд. В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършвани са осем лични обиска на лица", допълни още Цацаров и поясни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

Главният прокурор поясни, че информацията, която може да бъде представена пред народните представители, е ограничена от две законови разпоредби. Първата е разпоредбата на Закона за съдебната власт, според която Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад да за дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа и разпоредбата, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор.

С уважение към автора на искането да бъдат предоставени неоспорими факти, Цацаров поясни, че неоспорими факти се представят пред съда, а не пред други държавни органи. "Не, защото тези органи трябва да бъдат омаловажавани, а защото такава е Конституцията на страната. Още нещо - ако ние сме започнали това разследване, ние сме с ясната отговорност, че трябва да предоставим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим. Това са рамките, в които мога да предоставя информация" констатира Цацаров.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във