Банкеръ Weekly

Общество и политика

И КАРОСТРОИТЕЛНИЯТ ХОЛДИНГ СЕ СДОБИ С ПРИВАТИЗАЦИОНЕН АГЕНТ

След почти тримесечно размотаване неяснотата около приватизацията на Балканкар Холдинг сякаш се поразсея. На 7 юли междуведомствената комисия, съставена от експерти на Агенцията за приватизация и Министерството на промишлеността, определи международната одиторска фирма Price Waterhouse Сoopers за приватизационен консултант на холдинга. Седем дни преди да се състои изборът, на 1 юли, Price Waterhouse и Сoopers Lybrand официално сляха своите екипи, благодарение на което към първоначалната оферта на Price Waterhouse се закачиха и експертите на Сoopers Lybrand. Останалите кандидат-продавачи на Балканкар Холдинг бяха APAX Partners cie и консорциумът между UBS, Ernst Young и Raiffeisen Investment. До интервюто, проведено в АП в края на юни, обаче консорциумът не бе допуснат. Вероятната причина може би се дължи на факта, че UBS бе декларирал, че ще участва в приватизацията на каровия холдинг единствено ако бъде одобрен за консултант и при раздържавяването на Булгартабак. Но швейцарската банка не бе сред тримата кандидати, номинирани за приватизация на цигарения холдинг.


През тази седмица се очаква Price Waterhouse Сoopers да бъде поканена за подписване на договора, с който българското правителство я упълномощава в рамките на 12 месеца да осъществи раздържавяването на 18-те предприятия, намиращи се под шапката на Балканкар.


Всъщност единствената причина за тримесечното забавяне на избора на приватизационен агент на каростроителния холдинг бе липсата на интерес от страна на международните консултантски фирми. Затова се наложи изборната процедура да се проведе два пъти. Срокът за подаване на офертите първоначално бе до 12 април. До тази дата се яви само един кандидат - американската фирма Plan Ekon. Агенцията за приватизация остана вярна на неписаното правило една-единствена оферта да не се разглежда и удължи срока за подаване на нови предложения до 15 май. Любопитното е обаче, че сред появилите се трима нови кандидати за Балканкар вече отсъстваше Plan Ekon.


Слабият интерес донякъде е обясним, като се има предвид, че Балканкар Холдинг и Балканкаримпекс още от лятото на 1996 г. отлежават в черния ликвидационен списък на 64-те губещи държавни предприятия. Нещо повече - Балканкаримпекс продължава да е в ликвидация, поради което не е включен в пуловата приватизация. През миналата година холдингът пък бе обявен в несъстоятелност и за около три месеца се управляваше от синдик. По-късно делото бе прекратено, а дружеството предложено за приватизация. При това днес вече има някакъв шанс тя и да се осъществи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във