Банкеръ Weekly

Общество и политика

И КАДРОВИЦИТЕ НИ НАПУСНАХА

Г-н Георгиев, в лоша кондиция дочаквате предизвестения край на своята самостоятелност. Какви ще са последствията за следствието?


- Към ясните ни кадрови проблеми се прибави и нов. Следствието и бездруго имаше 40 до към 50% непопълнен щат, имахме и проблем с изостанали дела точно в годините, когато го изграждахме като ведомство на съдебната власт. За последните три години задръстването с дела бе преодоляно в 12 от 28-те съдебни окръга, но не и във Варна, Бургас, Благоевград, Враца. Тежки окръзи се оказаха Ямбол и Смолян - там например работят само шест следователи. А в момента, в който се отвори КПП и в Смолянски окръг, и там ще възникнат нови проблеми. Трябва да признаем, че освен кадрови недостиг, голяма част от работещите са и без достатъчна професионална подготовка и необходимите качества. Факт е, че имаме и недобросъвестни служители. Именно от нашата служба най-много хора отидоха на съд, а и най-много са понижените в длъжност.


В България се появи нова престъпност - освен пирамидите, напоследък стана модерно да се крадат акцизи, ДДС, чрез фиктивен износ... Динамиката на престъпността е много голяма, измислят се нови неща и за да им се противодейства е необходима съответната подготовка. А се прибави и демотивация...


Колко станаха напусналите следствието?


- Над 100, като в това число не влизат хора, преназначени в прокуратурата и съда. Но сме затруднени вече в тази статистика - и кадровиците напуснаха. Разпределянето на делата на напусналите върху останалите на работа създава един допълнителен и много остър проблем - чуждото дело е нещо неприятно. Трудът ни е творчески, не е като да завиваш гайки. Човек има идея в каква последователност да се върви. Поемането на чуждо дело върви бавно, тъй като е трудно да се схване логиката. А и когато човек се натовари с повече работа, отколкото вниманието му може да обгърне, той просто блокира. Топим се като сняг, а конвейерът на престъпленията не спира.


Истина ли е, че масовото напускане препятства приключването на големите банкови дела? И те ли са прехвърлени на нови следователи?


- Изглежда ни странен повишеният медиен интерес именно към т.нар. банкови дела. Не всички дела, от които се интересуват медиите, са най-важните. Имаме случаи, в които предметът на престъплението е по-голям от нашия годишен бюджет.


Споделяте ли впечатлението на прокуратурата, че в предлаганите нови текстове се променя само наименованието на Националната следствена служба с Бюро за специализирано разследване, като в крайна сметка целта е промяна на квотите за избор на Висш съдебен съвет?


- Аз съм прагматик. Най-важното е да се вземат верни решения. Всичко друго е правене на политика. Самочувствието, че няма незаменими хора, е пагубно. Големият проблем за България е, че на дадено място често не е най-подходящият човек. Има преоблечени хора и в следствието, и в прокуратурата, и в полицията. Не е достатъчно да имаш юридическа диплома, за да те покрият с тога... Може да разполагаме с перфектен закон, преписан от Италия,но той е просто думи. Най-важното са хората. Обществото, държавата трябва да спрат отлива на подготвени хора, демотивирани да работят.


Три групи са юристите-магистрати и сега държавата казва, че едната от тях е второ качество.


Къде отиват вашите хора след напускането - основателни ли са публичните опасения, че ще пренесат ценна информация и квалификация от другата страна?


- Има отишли в прокуратурата, има регистрирани като адвокати, други просто почиват. Нямам подозрения, че някой от напусналите става лош, нито пък мога да виня кой как си изкарва хляба. Отливът не е по тяхна вина и не приемам укора, че напускат от алчност. Неприятният факт е едностранното желание от страна на държавата за промяна на трудовите отношения с една категория служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във