Банкеръ Daily

Общество и политика

И Кацаров обеща засегнатите от мерките да получат компенсации

Правителството е подготвено за компенсация за всички, които са засегнати от противоепидемичните мерки. Това увери служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред репортери в Народното събрание. По-рано същото обещание даде и социалният министър Гълъб Донев.

"Мога само да апелирам към всички наши сънародници. Не само към собствениците на заведения и работещите в заведенията, но и към тези, които ги посещават. Да проявим разбиране, да проявим емпатия и към хората, които са в тежко състояние в момента, които умират всеки ден и чийто брой за съжаление продължава да расте. Не се ваксинирахме и нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на починалите хора, освен да приложим такъв тип мерки. Правителството е подготвено с прилагането на мерки за компенсация за всички, които са засегнати от тези мерки - и на 100% засегнатите, и на тези, които са частично засегнати", заяви здравният министър.

Според него необходимото за извършване на контрола е направено. "За мен най-важното остава ние като общество да приемем тези неща, да проявим разбиране по този въпрос, а не да се гоним и наказваме", добави Кацаров. "На фона на това казваме, че ще отидем на дискотека, на събор, на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще кашляме, ще кихаме в лицето си и ще разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане. Ще се заинтересуваме, когато ножът опре до кокала. Как се излиза от тази ситуация - с проверки ли, с контрол ли", попита здравният министър. Според него, ако се спазват ограничителните мерки, това може да помогне в рамките на 2-3 седмици да се види резултат и те да бъдат отменени.  "Другото означава - отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000, след това 6000, 7000. В интензивните отделения 1000 души. След това вие ще ми казвате - защо намалихте мерките и допуснахте да се стигне до тази ситуация", изтъкна той. Кацаров призова хората да правят забележка на тези, които пътуват в градския транспорт без маска, както и да се съдейства на контролните органи.

Междувременно днес парламентът единодушно прие страната ни да дари  51 480 дози ваксини "Пфайзер" на Република Северна Македония. На първо четене минаха други две ратификации. Тази за дарение на ваксини от "АстраЗенека" на Босна и Херцеговина и това за препродажба на ваксини на "Модерна" на Кралство Норвегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във