Банкеръ Daily

Общество и политика

И ИМВ предлага намаление на депутатската заплата

Депутатските заплати да бъдат намалени до средното за страната възнаграждение. Предложението на групата „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ), обяви председателят ѝ Мая Манолова.

„От близо 7000 на 1400 лева. Предлагаме, освен народните представители, сериозно намаляване на възнагражденията да има и за министрите, министър-председателя, вицепремиерите, шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности“, каза тя. Манолова настоява намалението да важи до края на годината, а спестените средства да бъдат насочени за лични асистенти на хората с увреждания.

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внася проект на решение за намаляване на заплатите на народните представители от три средни работни заплати на една средна работна заплата.

В момента три средни работни заплати са близо 7000 лв., стана ясно от думите на Манолова, като тя допълни, че предлага заплатата да стане една средна работна заплата, тоест около 1400 лв.

"Предлагаме освен на народните представители, да се намалят и възнагражденията на министрите, зам.-министрите, директорите на дирекции, както и всички висши публични длъжности", допълни тя.

"Замразяване на работните заплати на народните представители не е достатъчно, когато хората живеят с 24 лв. на ден, затова предлагаме намаление. Една средна работна заплата е абсолютно реалистичен размер на заплатата. Голяма част от българите успяват да живеят с тези пари, дори и с по-малко, следователно и народните представители могат", обясни Манолова.

"В условията на социална, икономическа и здравна криза, когато бизнесът е на колене, фирмите фалират и не получават подкрепа от държавата, не следва народните представители да получават три средни работни заплати. Предлагаме парите да се насочат към социалното министерство за лични асистенти на хората с увреждания", заяви още Манолова.

По думите й не е морално, докато хората с увреждания изнемогват, лицата, назначени да работят за българския народ, да получават заплати от хиляди левове.

Манолова подчерта, че решението е в сила от встъпването в длъжност на депутатите – 4 април до края на 2021 г. Тя допълни, че от парламентарната група ще настояват текстовете да са включени в Правилника за дейността на Народното събрание, а решението да е в дневния ред за сряда.

"Изцяло във възможностите на народните представители е да си поемат разходите за публичен и личен транспорт и самолетни билети, ако ще получават една средна работна заплата", заяви още Манолова и припомни, че „Изправи се! Мутри вън!“ предложи разходите за транспорт да не са за сметка на парламента.

По-рано днес БСП поиска да отпаднат приетите вчера допълнителни възнаграждения на депутатите в размер на 25 на сто. Според зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин, така ще се премахне механизмът, по който заплатите на народните представители се актуализират на всеки 3 месеца.

„С тези предложения ще коригираме грешката, направена от Народното събрание. Искам да подчертая, че парламентарната група на "БСП за България" не подкрепя, направените вчера предложения и се надявам, и след обществената реакция, вчера и днес, тези наши предложения да намерят нужната подкрепа в Народното събрание“, обяви Кристиан Вигенин.

От „Демократична България“, които направиха предложението за 25 на сто допълнителни възнаграждения, също обявиха, че искат те да отпаднат.

Лидерът на групата в парламента Христо Иванов обясни, че информацията е представена спекулативно. „И в този смисъл има усилия да се ограничи това, а не, че сега то е въведено и „ау скандал“ - виждате ли, въведоха си нови пари. И мисля, че това е такава спекулация, която не прави чест на никоя медия“, каза той.

Хасан Адемов от ДПС определи информацията за депутатските възнаграждения като „абсолютна лъжа“. „Аз съм от доста години в Народното събрание. Народни представители никога по този ред не са получавали, не 25% отгоре, а 1 ст. отгоре. На второ място, този текст, който се прие вчера, означава, че възнаграждението ще се намали със 75% и е ограничено на 25%. Така че, който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени 25%, лъже безогледно“, заяви той.

В момента депутатската заплата е равна на 3 средномесечни заплати в обществения сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във