Банкеръ Daily

Общество и политика

И Георги Кадиев се впусна пак в битката за София

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев отново се впусна в битката за София. Изненадващо днес той обяви във Фейсбук, че се кандидатира за кмет на столицата. Това ще е четвъртият му опит да щурмува кабинета на "Московска" 33. 

Кадиев се обявява за левия кандидат. Той правел това, за да даде възможност на избирателите за по-голям избор.

Ето какво написа Георги Кадиев на профила си в социалната мрежа:

 „Скъпи приятели и сподвижници,

След разговори с много от вас реших да приема предизвикателството и да се кандидатирам за кмет на София на предстоящите избори.

За мен изборите не са разговор просто за тротоари и градинки, а политически сблъсък за развитието на София и България. Този сблъсък е между леви, десни и либерални идеи, и те имат нужда от своето представителство и защита. Винаги съм бил ляв човек, имам лява политическа биография и съм ляв кандидат за кмет. Не възприемам тезата, че в местната политика няма ляво и дясно и няма политика. Напротив, всичко е политика- и общинските данъци, и общинското здравеопазване, и общинското образование, транспорт и строителство. И като ляв кандидат защитавам леви политики и предлагам леви решения.

Много от моите разбирания и идеи са коренно противоположни на идеите на други кандидати за кметове и това ще проличи в кампанията. Вие имате право на по-голям избор на кандидати, платформи и идеи, затова участвам. Няма нищо по-хубаво от конкуренцията на идеи и тя, убеден съм, ще роди най-доброто за града ни.

През следващите дни ще ви запозная подробно с програмата си. Надявам се да направим умна, интелигентна и смислена кампания, като избегнем личните нападки (макар че и през това съм минавал многократно).

 СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ ПО-ХУБАВА. И нека всички работим за това".

Георги Кадиев е бивш заместник-финансов министър, бивш народен представител, а в момента е лидер на нерегистрираната партия „Нормална държава”.

През 2015 г. Кадиев, след като се раздели с БСП, беше издигнат от коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи) за поста на столичния градонабаник и взе 5,92 на сто от гласовете. През 2011-а, като кандидат на социалистите, получи 22,77%. През 2009-а също бе кандидат на левицата - тогава под името "Коалиция за България", но отново не успя. Преди четири години Кадиев бе изключен от редиците на БСП и впоследствие обяви нов политически проект - "Нормална държава", като през 2017 г. съдът отказа да я регистрира. 

Кадиев де факто се изправя срещу кандидата, подкрепен от социалистическата партия, Мая Манолова. Той не за първи път конкурира претендент на бившата си формация. През 2015 година като депутат на БСП той излезе срещу титулярния кандидат на „Позитано“ 20 проф. Михаил Мирчев. Соловата му акция доведе до изключването му от партията и от парламентарната група заради конфликт на интереси срещу официалната партийна линия, налагаща Мирчев за основен ляв кандидат. БСП дори прие специални промени в устава си, които забраняват на членовете на партията да издигат кандидатурите си за пост, за който два пъти са губили избори. Точно такъв е случаят с Кадиев, който се яви като конкурент на Йорданка Фандъкова през 2009 и 2011 г.

По-късно при учредяването "Нормална държава"сред съмишлениците на Кадиев бяха адвокат Никола Вапцаров, който сега е председател на инициативния комитет, издигнал Манолова, както и Войслав Тодоров, който стана общински съветник от коалиция "Сердика" и също е в комитета на Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във