Банкеръ Daily

Първан Симеонов, политолог, пред banker.bg

И Фандъкова, и Манолова играят в кампанията по учебник

Г-н Симеонов, предизборната кампания за кметове и общински съветници започна официално. Какво да очакваме?

- Самата предизборна кампания би трябвало да е по-скоро позитивна, а всичко около нея да е подчертано негативно. Самото предизборно говорене е внимателно. Гледам, че повечето кандидати в страната наблягат на не много радикални, не много негативни послания. В същото време всички сюжети, които гледаме около кампанията, са много неприятни. От порноизнудването до последния сюжет с Джок Полфрийман. Защо е така? Защото, естествено, като наближат избори, заедно със ситуацията в съдебната система и в радиото, нормално е всичко да се наелектризира. В същото време откъде идва пък позитивизма в самата кампания? Той идва от едно много просто обстоятелство – че българските градове в последните десетилетия наистина започнаха да изглеждат по-добре. Това се дължи на Европейския съюз. И друг път съм се шегувал, че европейското финансиране е най-големия коалиционен партньор на ГЕРБ. На този фон да тръгнеш да правиш остра негативна кампания е губещо, хората няма да го разберат. Още повече, че неотдавна европейските избори показаха до какво може да доведе остро негативната кампания – може да доведе до уплаха сред хората и в крайна сметка да възпроизведе статуквото.

Все пак кандидатите за кметове допускат ли някакви грешки в кампанията?

- Трудно ми е да говоря за цялата страна. Ще съсредоточа погледа си върху София. Има много грешки, но са дребни. Няма концептуални грешки. И Фандъкова, и Манолова играят по учебник. Манолова е изключително точна, успява да покаже, че има подкрепа отляво и отдясно, засега води усмихната кампания. Успява да дозира присъствието на БСП в нея – тъкмо се скара на БСП, пък после приема Стефан Данаилов в инициативния си комитет.

Фандъкова пък залага на това, че има опит, има експертиза. Показва спокоен имидж. Забележете, че плакатът на откриването на кампанията е черно-бял, сив. Това е демонстрация на експертиза, липса на емоция и работохолизъм. Но, разбира се, че ще има грешки. Например някакви хора от инициативния комитет на Манолова могат да предизвикат коментари, други да дадат фира. Фандъкова обратно – в стремежа да покаже колко много е променила града, системно забравя, че през последните десетилетия този град се управлява само от тяхната коалиция, от ГЕРБ и СДС. При откриването на кампанията тя се позова на негативния опит преди нея, ама преди нея беше Борисов, а преди него СДС. Някак си, как да кажа, весела историческа грешка, особено на фона на 30-годишния юбилей от началото на промените в България.

Една голяма грешка правят тези, които подклаждат кампанията срещу някои кандидати, защото знаем колко много бой яде и Игнатов. Не по-малко бой ядат и самата Манолова, и Борис Бонев. Като правиш такива неща, в общи линии постигаш два ефекта – легитимираш тези хора допълнително, и ги вкарваш в един отбор. Поделяш света на власт срещу промяна. Това е много опасно, защото, когато има балотажи, точно то може да ти изяде главата. Тогава могат да се съберат всичките, които иначе не могат да се понасят помежду си, но най-вече не могат да понасят теб, за да те победят.

А кой води такава кампания?

- Борисов се усети, че някой уж от негово име води такава кампания – бой по тези кандидати. Той се усеща, че някой път в негово име се случват големи глупости. Аз не смятам, че самият Борисов ги води тези кампании. Разни такива, дето се борят за любовта на Борисов, малко пресоляват манджата.

София ще бъде ли България на тези избори? Почти всички изтъкват, че промените в страната винаги започвали от столицатка.

- Аз се шегувам напоследък, че София вече е България. Много хора развиват много баналната хипотеза, че либералната общност в София, т. нар. десница, ще реши балотажа. Не е точно така, защото либералната общност вече е само част от София. Всичко живо дойде да живее в столицата. И София наистина стана някаква извадка от страната. Вярно, по-образованата, по-усмихнатата, по-младата извадка от страната. Но от страната! Това вече не е град сам по себе си. Това е национално средище. Което, между другото, е лошо, защото територията на България не бива да се развива толкова неравномерно. Но това е друга тема. И в този ред на мисли, Манолова има още една група, към която да се обръща. Това, че сините ще решат балотажа не е много сигурно. Ами, патриотите? Джамбазки вероятно също ще спечели доста. Ами, негласуващите? Те се активизират, когато се появяват точно такива кандидати като Манолова, между другото, които разказват остър протестен разказ. Кога скача активността? Когато започнат да гласуват иначе дистанцирани от политиката хора. Кога започват да гласуват? Когато се появи някакъв голям проект от типа "Народът срещу елита". И няма ляво, няма дясно. Има народ и елит. Такъв славитрифоновистки тип. Ето още един голям електорален корпус, който ще е много важен на балотажа. Тук се включват и най-младите, тези, които за първи път трябва да гласуват. Те обикновено не ходят да гласуват. Но тъкмо те, ако тръгнат, търсят именно нови или малко по-радикално звучащи опции. Ето ви три или четири групи, които ще решат балотажа, а не само сините. Вие обаче ме питате в малко по-различен смисъл дали София е България, т.е. дали промяната ще тръгне от тук. В известна степен – да, защото е столица на България. Защото, нека не забравяме, Борисов тръгна от тук. Защото неотдавна пречупването на ситуацията в Турция стана през победа на опозиционните сили в главния град. Така че много е голям интересът към София. Още повече, че наистина каквото и да стане на тези избори г-жа Манолова събра голям политически капитал и много хора ще питат какво ще е продължението. Не знам дали сте забелязали, но единият от щабовете ползва това като опорна точка. Завърта се внушението, че Манолова през София започва някакъв свой път, който ще е конкурентен на БСП. И по този начин, лансирайки това послание, агентите за влияние на щаба искат да поразколебаят малко електората на БСП да гласува за Манолова, защото тя ще бъде конкурент на Нинова.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев каза, че това ще са най-тежките местни избори. Защо?

- Не знам от гледна точка на ЦИК защо. Но от гледна точка на политолога ще бъдат най-тежките, тъй като има много голям залог и настървение, понеже БСП не е онази партия, която помним от преди четири години. В същото време на много места вече политиката изчезва и идват парите и технологията. Особено в по-малки населени места за никакви политически различия вече не може да се говори. Определящо е технологчното, занаятчийското, грозното, прагматичното. Това е тъжно за гледане, но вероятно това е новото нормално. Не на последно място трябва да си дадем сметка, че в днешната ситуация и политическа партия ДПС ще има много интересна роля. Тя очевидно се опитва да се отвори към нови електорални групи. И допълнително внася една нотка прагматизъм в местните избори, което ги прави малко по-грозновати за гледане.

Къде се очаква ГЕРБ да загуби, кои градове, и къде БСП има шансове?

- Главният шанс на БСП се състои в това, че, както се видя на европейските избори, силите на ГЕРБ и нейните в много общини са на практика изравнени. Между другото, разликата между ГЕРБ и БСП в София е само 15 000 гласа. БСП категорично беше втора сила в София, не сините. Даже сините в един от многомандатните избирателни райони в столицата бяха четвърти след ВМРО. А това категорично свидетелства, че дори в градове като София има почти изравняване на силите. Иначе БСП традиционно е силна в по-малки общини. Бих споменал Сливен, вероятно Ямбол. Но БСП навсякъде като гласове е изравнена с ГЕРБ. Оттук нататък въпросът ще бъде дали има своите добри кандидати. Има други градове като Плевен и Добрич например, в които битката и на ГЕРБ, и на БСП ще е срещу трети – срещу Спартански и срещу Йорданов, които бяха част от ДБГ на миналите избори. Сега, струва ми се, Спартански потегли по-скоро към "Демократична България" заедно със Зеленогорски. А Йордан Йорданов не е правил такива резки движения, но изгради свой собствен политически сектор в Добрич. Трети градове ще бъдат интересни пък, защото там битката на ГЕРБ и на БСП ще е срещу ВМРО и НФСБ. Коалиция между тях има и в Русе, и в Пловдив, където са издигнали кандидати с реални изгледи за добро представяне. В Пловдив социологическите агенции показват едно и също – очаква се оспорван балотаж между Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Така че картината този път ще изглежда малко по-пъстра от миналия път просто, защото тогава ГЕРБ победи толкова много, че би било чудно да повтори това постижение.

Как ще се нареди пъзелът в София между кандидатите за кмет? Кой на кое място ще е?

- Няма как да знам още, ще се разбере накрая. Но във всеки случай по-важен е един друг пъзел – този на общинския съвет. За там ще е голямата борба кой как да съумее да набави повече гласове. Много често общинският съвет е пренебрегван в местните избори, а той е изключително важен. Иначе в кметския пъзел са ясни вече основните личности. Оттам нататък ще има опити да се размие малко ролята на Манолова като потенциален монопол върху протестното и наказателното гласуване. Появява се една опция - Ангел Джамбазки, която донякъде е застрашаваща за Манолова. Разбира се, застрашаваща опция за Джамбазки е Волен Сидеров. От другата страна, отляво, в опит да се възползва от потенциалното напрежение между Манолова и БСП, се появи Кадиев и каза: "Аз съм левия кандидат". В дясно също може да има размиване – трима кандидати ще привличат вниманието. Разбира се, архитект Игнатов. Но с изключително амбициозната и съдържателна кампания на Борис Бонев, той успя да пласира себе си сред основните кандидати. Не знам колко хора си дават сметка, че това ("Спаси София") е една Фейсбук група преимуществено, неправителствена организация, активистка организация, която благодарение на това, че поддържа много активна кампания в социалните медии и успя от самото начало да се заяви, някак си чисто психологически се сложи в петорката на кандидатите – Фандъкова, Манолова, Игнатов, Бонев, Джамбазки. И това е много голям успех. Трябва да споменем и Иванчева. Така че и в дясно ще има размиване. Естествено, голямата питанка е ще успее ли Манолова, която по всичко личи, че ще излезе на балотаж с Фандъкова, да се представи като капитан на отбор "Промяна".

Facebook logo
Бъдете с нас и във