Банкеръ Daily

Общество и политика

И двете страни на "Дондуков" се дистанцират от МВР джиповете

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев обяви, че никога не се е съмнявал, че може нещо да не е наред с обществената поръчка за джипове за МВР, която бе обект на разследване на ОЛАФ и ожесточени спорове между управляващите и администрацията на президента Румен Радев. 

ГЕРБ защитават тезата, че отговорност за нередностите по обществената поръчка носи служебното правителство, назначено от държавния глава. Президентството обаче казва, че сделката е приключена в мандата на третото правителство на Бойко Борисов. Любопитна подробност е, че след обжалвания от кандидати по поръчката тя е била одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. 

Бившият МВР шеф Валентин Радев смята, че във въпросния доклад на ОЛАФ става въпрос за изменения на процедурата, които са направени именно по време на мандата на служебния министър Пламен Узунов. Той отново поясни, че няма как политиците да вникнат, че има пороци в обществената поръчка, при положение, че на ОЛАФ са трябвали две години и половина да ги открие. "Никой не ме е осведомил, че има някакви слабости в тази обществена поръчка“, каза пред bTV бившият вътрешен министър. Валентин Радев е на мнение, че Пламен Узунов и сега има политически чадър.

Адвокатът на Пламен Узунов - Емилия Недева, обясни, че той не е получил официално уведомление от прокуратурата по случая с поръчката на джиповете. Според нея ГЕРБ или разполага с информация, която е следствена тайна или подтиква разследването в определена посока. 

"За мен основният въпрос след тази официална позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности за елементите на разследването. Откъде знае къде е концентрирано това разследване. Дали партия ГЕРБ подтиква разследването в някаква посока или получава информация, която не следва политическа сила да има", коментира адвокат Недева.

По думите й Валентин Радев е подписал договора, не защото има решение на КЗК и на ВАС, а именно, защото не е имало сигнали за нередности.

Въпреки решението на ВАС, поръчката може да бъде прекратена, може да бъде прекратен и вече подписан договор, заяви адвокатът на Узунов.

На въпроса разпъва ли президентът Румен Радев политически чадър над Пламен Узунов тя отговори: "Политически чадър не може да отвори институция, която няма правомощия нито по отношение на проверките, нито по отношение на разследването. По-скоро целта е да бъде дискредитирана президентската институция". 

Изглежда, единственото ясно в казуса е, че България ще трябва да възстанови 6 млн. евро на ЕС, получени за покупката на автомобилите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във