Банкеръ Weekly

Общество и политика

И DRESDNER KLEINWORT BENSON ПОДОБРЯВА ПОЗИЦИИТЕ СИ В ИТАЛИЯ

Германският банков колос Dresdner Kleinwort Benson изкупи през юли тази година 67% от известната италианска финансова компания Albertini C. Sim и с това направи солидна заявка за по-трайно настаняване в Италия. Преценихме, че при новите условия нямаше да може да издържим на конкуренцията, ако не бъдем подкрепени от мощен съюзник - заяви президентът на италианската компания Изидоро Албертини. - Италия притежава обилна суровина - спестяванията, но към нея вече посягат мощни финансови институции, защото Европа се превърна в домашен пазар за всички и има опасност бързо да ни изтласкат от този сектор.


След холандската ABN Amro, която изкупи финансовата институция CIMO, след споразумението Giuborgia - Warburg и сливането на Gambe Azzioni c Paribas, Albertini C. Sim е поредната италианска финансова компания, която минава в ръцете на един международен банков гигант. И причините за това са отново в предстоящото въвеждане на единната европейска валута и страховете на по-малките финансови фирми от натиска на мощните европейски финансови институции. Познаваме се отдавна. Dresdner Kleinwort беше наш идеален партньор, който започна да се развива с голяма скорост - допълва Албертини, който ще запази длъжността си президент на компанията, докато синът му ще е изпълнителен директор. Семейството ще задържи около 33% от акциите. До края на лятото новият съдружник ще назначи и един вицепрезидент.


Във връзка с операцията съветникът в германската банка Ернст Морис-Лип подчерта: Италия е важен пазар за нас. Еврото му придаде по-голяма динамика. По-голямото търсене на акции се подхранва, от една страна, от нарастващия интерес на италианските инвеститори към ценните книжа на международни компании, а от друга, от нарастващата тежест на италианските акции в портфейла на чуждестранните инвеститори.


Досега присъствието на Dresdner Kleinwort Benson в Италия бе сравнително ограничено. Всички анализатори обаче са единодушни, че много скоро италианският пазар ще почувства осезателно какво значи колос от рода на Dresdner Kleinwort Benson с неговите 221 млрд. щ. долара управлявани активи, 46 хиляди служители и 1550 клона, разположени в целия свят. Всъщност затова и толкова лесно от капитала на Albertini C. Sim бе изтласкана френската Societe Generale, която отстъпи своите 49% от акциите. Смятаме, че това бе развод по взаимно съгласие. Решихме го общо, осъзнавайки, че ни трябва купувач от рода на Dresdner Kleinwort. Френският ни съдружник нямаше да може да ни помогне много при новите условия - обяснява Албертини.


Центърът на нашата дейност в Италия вече ще е Милано. Приоритетни сфери ще бъдат финансирането на предприятия, сливанията и покупките на компании, посредничеството и управлението на активи - коментира Леон ван Ланке, един от директорите на германската банка.


През първото тримесечие на 1998 г. Albеrtini C. Sim е посредничела при покупко-продажбата на акции за около 35 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във