Банкеръ Daily

Общество и политика

И Джок Полфрийман осъди България в Страсбург

Австралийският гражданин Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това е станало по заведеното от него дело за нанесен му побой  от надзиратели в Централния софийски затвор, докато изтърпяваше ефективната си присъда по обвинение в убийство на студента Андрей Монов. Това е съобщила за БТА неговият адвокат Адела Качаунова.

Решението по делото е било публикувано вчера.

Поредната осъдителна присъда е заради липсата на ефективно разследване у нас на инцидент от преди 8 години, при който са пострадали още няколко чужди граждани,изтърпяващи различни наказания. 

Съдът е постановил, че е нарушен чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека, а именно, че Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор, обясни Качаунова.

Делото, заведено от Полфрийман, е заради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 г. Тогава потърпевши са били група чужденци, сред които и той.

Адвокат Качаунова каза още, че държавата ни е осъдена защото не е обяснила от какво са нараняванията на Полфрийман, както и защото не е разследвала ефективно случая.

България трябва да заплати на Полфрийман обезщетение от 5200 евро, но парите ще отидат при родителите на убития студент Андрей Монов, за чието убийство австралиецът беше осъден и изтърпя наказанието си, но все още изплаща кръвнина на близките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във