Банкеръ Daily

Общество и политика

И "Демократична България" поиска оставката на шефа на БАБХ

Изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев трябва да подаде оставка и да понесе персонална отговорност за кризата с чумата по свинете. Това гласи официална позиция на "Демократична България".

Основният мотив за искането е, че Илиев не притежава необходимите професионални и етични качества за заеманата от него длъжност. Това косвено бе констатирано и от Комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, се твърди в становището на партията.

Освен за оставката на директора на БАБХ, "Демократична България" настоява и за премахването от длъжност на всички останали специалисти, отговорни за кризисната ситуация. Трябва да бъде извършена и сериозна проверка на това за кои видове, отглеждани у нас, агенцията по безопасност на храните е изготвила програми за заразните болести и за кои не. Нужно е незабавно да се потърси помощ от страните в Европейския съюз, които успешно са се справили в подобни епидемии (Чехия и Унгария). Въвеждането на извънреден вирусен контрол върху фуражите, особено върху произведените в страни с наличие на африканска чума по свинете, е следващата съществена мярка в позицията на демократите.

Предлага се министърът на земеделието спешно да организира информационна кампания за населението в цялата страна, не само в засегнатите райони. Също и да бъде мобилизирана цялата държавна '"машина'", местните, регионалните власти и всички институции, имащи отношение към възникналата криза. От своя страна Министерството на околната среда и водите заедно с Изпълнителната агенция по околна среда да се намеси във вземането на адекватни мерки за справяне с екологичния аспект на този проблем, изискват от политическата формация.

"При увеличението на огнищата на чума по свинете фалитът за повечето от хората в този бизнес е предизвестен. Налице е и опасност от унищожаване на целия сектор индустриално свиневъдство, изтъкват те. Африканската чума по свинете застрашава да се превърне в пандемия. Тя вече е опасна и за човека, и за околната среда, заради мащабите на проблема и дейстията на институциите", гласи текстът на позицията, визирайки и проблема със загробването на животните.

Според новото синьо обединение липсва адекватна превенция от страна на държавата, а реакцията при разразилата се криза се е провалила. "Липсата на мобилни или равномерно разположени из страната екарисажи е сериозен проблем, тъй като транспортирането на мъртвите животни на големи разстояния може да доведе до разпространението на заразата", категорични са от партията. Загробените животни могат да предизвикат сериозни екологични последици за водите и почвата в регионите, с което да предизвикат зарази и при населението, предупреждават политиците. Ситуацията с африканската чума по свинете е пример за това какво може да се случи с много други силно заразни заболявания, за които дори няма разработени програми.

От партийното обединение изтъкват, че се допуска отглеждането и нелегално загробване и на американската норка, без да е проучено какви болести засягат тези животни и какво би коствало на държавата евентуална епидемия.

Припомняме, на 15 юли 2018 г. от СДС поискаха оставката на Дамян Илиев, защото не предоставя никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област.

Още след изграждането на т.нар. ограда срещу глиганите на границата ни с Румъния от партия "Възраждане" поискаха оставката и на Дамян Илиев.Тогава поискаха и оставките на министъра на земеделието Румен Порожанов, както и на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов. След изявлението им оставка подаде само шефа на агенцията по горите Григор Гогов, защото фирма на съпругата му бе замесена с доставка на колчета за "свинската ограда" по границата с Румъния.

През януари и депутатът и бивш външен министър Кристиян Вигенин поиска оставката на Илиев.

След разпалването на чумата по свинете от БСП поискаха оставката на шефа на БАБХ заедно с оставките на земеделския министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев, който води Епизоотичната комисия в Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във