Банкеръ Daily

Общество и политика

И ДБГ обжалва решението на ЦИК за наименованието на коалициите

Димитър Делчев

"Движение България на гражданите" категорично се противопоставяме на опитите на Централната избирателна комисия в нарушение на Изборния кодекс да опраска извънпарламентарната опозиция. Вече обжалвахме решението на комисията, с което се удрят "Изправи се.БГ", "Демократична България" и други обединения, като им се отнема възможността да се регистрират с имената, под които са известни в обществото. Това се казва в съобщение, изпратено от ДБГ до медиите.

Текстът на точка 4, II абзац, на решението на ЦИК от 27 януари гласи, "наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията". Този текст грубо противоречи на чл. 128 от ИК, който позволява на коалициите да се
регистрират с избраните от тях имена, без каквито и да било законови ограничения, категорични са от партията.

"ЦИК самоволно пренаписва българския закон, без да има такова право и по този начин изпълнява поръчка на Бойко Борисов да се "удари"
конкуренцията. Наред с това, комисията влиза в противоречие със собствената си практика, като през 2017 година, когато текстът на закона е бил същият, комисията е регистрирала коалиции с избраните от тях имена", посочват още от ДБГ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във