Банкеръ Daily

Общество и политика

И ДБ, и ДПС поискаха отпадане на допълнителните пари за депутатите

БСП поиска тази сутрин да отпаднат приетите вчера допълнителни възнаграждения на депутатите в размер на 25 на сто. Според зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин, така ще се премахне механизмът, по който заплатите на народните представители се актуализират на всеки 3 месеца.

„С тези предложения ще коригираме грешката, направена от Народното събрание. Искам да подчертая, че парламентарната група на "БСП за България" не подкрепя, направените вчера предложения и се надявам, и след обществената реакция, вчера и днес, тези наши предложения да намерят нужната подкрепа в Народното събрание“, обяви Кристиан Вигенин.

От „Демократична България“, които направиха предложението за 25 на сто допълнителни възнаграждения, също обявиха, че искат те да отпаднат.

Лидерът на групата в парламента Христо Иванов обясни, че информацията е представена спекулативно. „И в този смисъл има усилия да се ограничи това, а не, че сега то е въведено и „ау скандал“ - виждате ли, въведоха си нови пари. И мисля, че това е такава спекулация, която не прави чест на никоя медия“, каза той.

Хасан Адемов от ДПС определи информацията за депутатските възнаграждения като „абсолютна лъжа“. „Аз съм от доста години в Народното събрание. Народни представители никога по този ред не са получавали, не 25% отгоре, а 1 ст. отгоре. На второ място, този текст, който се прие вчера, означава, че възнаграждението ще се намали със 75% и е ограничено на 25%. Така че, който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени 25%, лъже безогледно“, заяви той.

В момента депутатската заплата е равна на 3 средномесечни заплати в обществения сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във