Банкеръ Daily

Общество и политика

И Цветанов се загрижи за честността на изборите

Предстоящите парламентарни избори са много по-различни от всички провеждани в демократичния процес на страната ни след 1990 г. Изключително тревожно е, че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните му права, за да осъществи правото си на глас. Това заяви председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов по време на консултациите при президента Румен Радев с извънпарламентарните политически сили, които продължават и в неделя (10 януари).

Цветанов смята, че изпълнителната власт не е готова за провеждане на избори на 28 март и посочи датата 18 април като разумна. 

За разлика от времената, в които бе зам.-председател на ГЕРБ, сега Цветанов изказа притеснения относно честността на изборите. Подобни позиции изказаха от "Демократична България", "Изправи се.БГ" и "Има такъв народ", които се срещнаха с президента в събота.

"След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт, което означава, че  всеки един би могъл да подложи на съмнение честността и прозрачността на изборния процес“, каза той.

Републиканци за България предлагат законодателни промени, които по думите им е наложително да бъдат проведени.

„Много са коментарите, които се правят за ЦИК в правомощията си да изгради и изработи процедурни правила. В практиката, която имаме през последните години най-удачно е да бъде направено с промени в изборния кодекс, защото в противен случай няма да има необходимото оповестяване и запознаване на обществеността, няма да могат да бъдат чути различните гледни точки и ще могат да се допуснати грешки, с които да се опорочи изборният процес. В момента извънпарламентарните партии участват в консултациите в съответните СИК-ве, но те могат да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии. Предлагаме да има възможност законодателят да предвиди двама члена от извънпарламентарно представените партии да бъдат членове на ЦИК и също така да има възможност за посочване на членове на СИК. Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, предложи Цветанов.

Той подчерта, че има притеснения от броенето на резултатите в изборната нощ и не вижда абсолютно никаква пречка в изборния процес да има онлайн предаване на начина на броенето и оформянето на протоколите. Според него може да има проблем относно протоколите и тяхното придвижване от СИК, преди да стигнат до броене.

Партията му се застъпи и за предложението българските граждани живеещи в чужбина, които са над 2 млн., да имат възможност да гласуват по пощата. 

Цветанов поиска още ротация на всички областни директори на полицията за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси, които могат да повлияят на честните избори.

„Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиранИзключително важно е особено в ромските махали, където са най-податливи на купуване на гласове, да бъдат сменени в рамките на един месец преди изборите. Трябва да има прозрачност и спокойствие на изборния процес“, категоричен е Цветан Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във