Банкеръ Weekly

Общество и политика

И чехите искат референдум

Удари часът на референдумите. Глас народен - глас Божи! Очевидно това е най-новата мода в целия Европейски съюз. И по всичко изглежда, че по тази тема Прага не иска да остане по-назад от Лондон.


Управляващата в Чехия Гражданска демократична партия (ОДС), която подобно на Консервативната партия във Великобритания е пълна с евроскептици, започна кампания в полза на провеждане на референдум по въпроса за бъдещото членство на страната в еврозоната. Нейни представители аргументираха инициативата с това, че правилата на играта са се променили от 2003 г. насам, когато чехите казаха да на ЕС и еврото.


Проблемите в Гърция и други държави, членки на съюза, както и Фондът за финансова стабилност, който все се оказва недостатъчен, определено са повлияли на доста чехи в желанието им за свикване на подобен референдум.


Трябва да позволим на тези, които не са в еврозоната - каквато е и моята страна - да се произнесат отново по въпроса дали биха желали да се присъединят към нея. Ние подписахме договор за членство във валутен съюз, а не в трансферен, или дългов съюз. Това е основната причина, поради която чешкият премиер (Петр Нечаш) желае да се проведе референдум по въпроса, твърди чешкият представител в Европейския парламент Ян Захрадил.


Чешката република, подобно на България и други източноевропейски държави, които се присъединиха към ЕС в 2004-а и 2007 г., може да се стане член на еврозоната, в случай че изпълни определени предварително поставени икономически условия. Естония, Словения и Словакия вече въведоха еврото като своя валута. Латвия също се стреми към членство, докато в Полша решиха, че еврозоната си остава дългосрочна цел, но вече не е приоритет. Никоя от тези страни обаче не е искала да се проведе референдум по въпроса.


По време на последния конгрес на Гражданската демократична партия премиерът Нечаш настоя за подобен плебисцит, защото условията, при които чехите са гласували в полза на Евросъюза и еврото през 2003 г., вече са се променили. По неговите думи това е причината ОДС да настоява решението за евентуалното присъединяване към общата валута и Европейския механизъм за стабилност да бъде взето от чешките граждани.


Нечаш не се изказа ласкаво и за промяната на Лисабонския договор, предложена от Германия. Берлин се стреми към още по-голяма икономическа интеграция в рамките на общността, както и към по-голям контрол и санкции срещу страни, които не спазват правилата в еврозоната. По този повод чешкият премиер заяви пред репортери в Брюксел, че в случай че настъпи промяна и се стигне до трансфериране на правомощия от национални към европейски органи, правителството ще приеме подобна стъпка и ще ратифицира новия договор само след референдум.


Лидерът на социалдемократическата опозиция Бохуслав Соботка побърза да обвини управляващите, че се опитват да отклонят вниманието на хората от местните икономически проблеми с атаки против еврозоната. Благодарение на Нечаш ще останем на опашката на интеграционния процес и ще загубим всякакво влияние в Европа, подчерта Соботка.


Чехите отблизо наблюдават случващото се в съседна Словакия, където мнозина все още не разбират каква е ползата от общата европейска валута, но за сметка на това виждат отлично какви могат да са разходите по нея. Ето защо, ако се стигне до подобен референдум, вероятността чехите да гласуват срещу членство в еврозоната е наистина огромна.


Борислав Евлогиев


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във