Банкеръ Weekly

Общество и политика

И БЪЛГАРСКАТА ФОНДОВА БОРСА СЕ СРИВА

Преди годна на първия Български инвестиционен форум представител на фонд за рискови инвестиции се пошегува: Когато в Ню Йорк започнат да хълцат, в Москва направо припадат. Тогава той не включи в сравнението си и София, но ако се вложи още малко фантазия в образа, може да се каже, че в София търговците изпадат в кома. Този път ударът обаче идва от Север.


Само за една седмица индексът на 30-те най-търгувани компании спадна с 10.69%, а индексът на 10-те - с 12.23 процента. И двата индекса почти достигнаха до нивата, от които започна тяхното изчисляване на 31 декември миналата година - 100 пункта. Всички индекси, отразяващи състоянието на промишлените отрасли, показват сериозен спад. Най-голям той е при книжата на заводите за изкуствени торове. Акциите на Агробиохим поевтиняха с 44.14% само за изминалата седмица, като регистрираха цена от 2011 лв. за акция. Вторият голям губещ е химическата промишленост. Имаше сериозно предлагане на акции на Нефтохим, поради което цената им спадна с 14.94% (до 20 500 лв. за акция). От големите български компании с най-голям процент - 23.20%, поевтиняха цените на Полимери - Девня (до 9600 лв. за акция). Само три дружества запазиха непроменени цените си през изминалия период: Балканкар Рекорд АД, ОЦМ АД и Фармация - Дупница. Пазарът повлече дори и Солвей-Соди - Девня, акциите му стигнаха цена от 17 760 лв., равна на спад от 10.30% за една седмица.


На общо мрачния борсов фон най-добре стоят акциите на фармацевтичните предприятия, на дружествата от Булгартабак холдинг АД и на курортите.


За акциите на повечето предприятия се състояха символични сделки. Смениха притежателя си две акции на Елкабел - Бургас, и в една сделка се продадоха пет акции на БРИБАНК. Химмаш - Хасково, премина като фурия през борсата, след като чрез една сделка намери мажоритарния си собственик и едва ли ще се върне на тържището в близко време.


По традиция активна беше търговията с акциите на холдингите. През седмицата се изтъргуваха 12 818 акции от Индустриален холдинг България АД и 18 369 акции от Петрол холдинг груп. Най-голяма сделка беше регистрирана в четвъртък, когато собственика си смениха 67 781 акции от плевенското предприятие за бетон ВИТ АД. Във вторник бяха продадени и 40 хил. акции от Енерго кабел - София. През миналата седмица дружеството взе решение за увеличаване на капитала под условие, което предизвика гнева на дребните акционери.


Друга голяма сделка стана в сряда, когато се продадоха 31 700 акции на курорта Албена АД за 11 000 лв. на акция. Седмицата завърши щастливо и за притежателя на голям пакет от Плевенско пиво АД, който успя да продаде 18 936 акции за 12 000 лв. на акция.


Перспективите за новата седмица също не са розови, особено след като се разбра, че само за петък индексът на Московската фондова борса е паднал с над 5%, а министър-председателят на Русия Сергей Кириенко призна, че кризата е още в началото си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във