Банкеръ Daily

Общество и политика

И БСП предлага преизчисляване на пенсиите

И БСП не остана по-назад от парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!", която внесе законопроекта за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ, както и още редица предложения.

Социалистите също са внесли значителен брой предложения за законодателни промени още в първия ден от работата на 46-ия парламент. Те предлагат пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017г., да се преизчислят със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 година от 1 септември 2021 г. В мотивите към законопроекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване се посочва, че бедността и неравенствата достигат недопустими размери, като в най-голяма степен това се отнася за хората над 65 години. При линия на бедността за 2021 г. 369 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари стана 300 лева, а средната пенсия за 2021 г. ще е около 490 лв. Над 1,3 млн. пенсионери (60 на сто от общия брой) са с пенсии под границата на бедността.

Средният осигурителен доход за 2018 г. (889.90 лв.) е нараснал два пъти в сравнение с този от 2007 г. (398.17 лв.) . В резултат на това за последните 10 години различията между стари и нови пенсии, при еднакъв осигурителен принос, станаха значителни, пише още в мотивите. В предварителната оценка на въздействието се отбелязва, че преизчисляването на пенсиите от 1 септември 2021 година със средния осигурителен доход за 2018 г. ще струва около 600 милиона лева.

Социалистите предлагат и промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се цели обвързване на обезщетението за гледане на дете от 1- до 2-годишна възраст с размера на минималната заплата. За тази година обезщетението е 380 лева, според БСП трябва да е 650 лева.

Последно през 2014 г. обезщетението беше изравнено с минималната заплата. В мотивите пише, че по данни на националната статистика броят на осигурените, получаващи обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години, е малко под 30 хиляди. Допълнителните средства по бюджета на Държавното обществено осигуряване, необходими за прилагането на закона, са в размер на 32 млн. лв. за месеците септември - декември 2021 г. Основанията за законодателната инициатива са тежката демографска криза, в която е България. Броят на живородените деца в България за последните 10 години е спаднал със 17 хиляди - от 76 хиляди през 2010 г. до 59 хиляди през 2021 г., а само за последната година населението е намаляло със 193 807 души, пише в предварителната оценка на въздействието.

От БСП са внесли и законопроект за промяна на Закона за семейните помощи за деца. Предлага се да се отпуска по-висока еднократна помощ за раждане на второ и трето дете в размер на десет минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум две години преди раждането.

БСП предлага също помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да не е само за първи клас, но и за децата от 2,3 и 4 клас. Изчисленията сочат, че допълнителните средства, необходими за тези мерки, ще са около 90 милиона лева.

От БСП са внесли отново Законопроект за възрастните хора. "В приемно семейство, по тяхно искане, могат да бъдат настанявани възрастни хора, чиито деца, внуци и роднини по съребрена линия, до втора степен включително, са починали или в неизвестност", е записано в законопроекта.

Депутатите от левицата са внесли и законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси. Вносителите считат, че безплатните ясли и детски градини трябва да бъдат държавна политика. "Кризата с COVID-19 остави много млади хора без постоянни доходи. Ако те не могат да плащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се омагьосан кръг, в който потърпевши са младите родители", се мотивират вносителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във