Банкеръ Weekly

Общество и политика

И БРОКЕРИТЕ СЪС СОБСТВЕНА АСОЦИАЦИЯ

Лицензираните застрахователни брокери у нас създадоха свое сдружение. През седмицата (18 септември) бе проведено и първото общо събрание на новосформираната браншова организация. Асоциацията е учредена от седем застрахователни посредници още на 7 април тази година, а на 7 юли бе регистрирана и в съда. Новото сдружение ще се казва Асоциация на застрахователните брокери в България - АЗББ. В момента броят на лицензираните брокери, членуващи в организацията, е 37.


Ръководството на сдружението на лицензираните брокери у нас ще се осъществява на ротационен принцип. Първи на кормилото застана Янаки Андреев, собственик на ЕТ Зенит-А-Янаки Андреев. Но колко ще продължава мандатът и кога и как ще се извършват рокадите в ръководството на асоциацията, все още не е уточнено. Това ще е предмет на следващото събрание на АЗББ, съобщи председателят й. Тогава се очаква да бъдат приети и доста нови членове. Не е изключено броят на членската ни маса да се увеличи многократно, заяви пред в.БАНКЕРЪ председателят на сдружението Янаки Андреев. - Очаквам колегите да осъзнаят нуждата от подобна асоциация и в най-скоро време да се включат в нея.


До момента лицензираните от Дирекцията за застрахователен надзор посредници са 82, но според надзорното ведомство има още желаещи да се сдобият с разрешително.


Общото събрание на асоциацията обсъди устава й, бе избран контролен орган. Участие в разработването на нормативни документи от областта на застраховането, установяване на контакти с международни институции и обмяна на опит със сродни организации са част от задачите на асоциацията. Според Янаки Андреев българското сдружение вече е установило подобни връзки с Международната федерация на застрахователните посредници (МФЗП) и той не изключва вероятността в скоро време новосъздадената българска структура да бъде поканена за неин пълноправен член. На молбата за оказване на организационна и методична помощ са се отзовали няколко чуждестранни браншови сдружения и Асоциацията на българските застрахователи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във