Банкеръ Daily

Общество и политика

И Борисов, и Лукашенко са в паника, смята Калфин

Трайното решение на ситуацията в Беларус може да бъде решено отвътре. Стига хората да имат възможност за честна и свободна форма за изразяване на волята“. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин бивш вицепремиер, бивш външен и социален министър, ексевродепутат.

"Русия е особено внимателна към това, което се случва в съседните ѝ страни, и ролята ѝ няма да е пасивна. Срещата на високо равнище в ЕС ще излезе със становище. Тежко и силно ще прозвучи европейската позиция. По повод допълнителните санкции няма единодушие... Не трябва да надценяваме ролята на Европейския съюз, той няма да реши проблемите на Беларус, но е важно да излезе с позиция“, коментира Калфин.

Според него общо между България и Беларус е търсенето на различни видове инструменти за отклоняване на вниманието и на политическия процес от страна на управляващите. В България и в Беларус позицията е една и съща - недоверие в изборите и в управлението.

"И при Борисов, и при Лукашенко виждаме граничещи с паниката политически реакции. Темата за бедността и за неравенството в обществото трябва да е с по-голям приоритет. Решението на правителството за линията на бедност да се определя не от обективни показатели, а от състоянието и възможностите на бюджета е перверзия по отношение на социалната политика, при положение че има методики в ЕС, по които се определя кой е беден“, коментира още Калфин и  подчерта, че „предложенията за нова Конституция са политически процес, който няма аргументи, а юридически са изключително уязвими“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във