Банкеръ Weekly

Общество и политика

И без Симеонов проблемите остават

След четиричасовата патриотична спявка на 20 ноември видимо ядосаният Сидеров изригна: "Аз съм само един прост депутат".
S 250 107c553a c5f9 4856 80dd 1a28ea1100b4

Наистина, Валери Симеонов сдаде вицепремиерския пост, но ключовата позиция в правителството изобщо не отиде далеч от орбитата му. Особено след като в креслото сяда досегашният ръководител на политическия му кабинет - Марияна Николова. Нейната номинация бе утвърдена след патриотични совалки в Министерския съвет и четиричасови разгорещени дебати в парламента. В края на краищата, 116 депутати гласува "за" нейната кандидатура, докато 62-ма бяха "против". Парламентарното заседание протече в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на Валери Симеонов и на председателя на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Тези знакови отсъствия загатват, че проблемите пред правителството може би едва сега започват.

На първо място е необходимо да отчетем промените в баланса на силите в парламентарната група на Патриотите. Завръщането на Симеонов в сградата на съединението като народен представител означава, че "Атака" губи депутатката си Миглена Александрова. Така ВМРО ще запази своите 11 представители, НФСБ ще е с девет, а партията на Сидеров вече ще е със седем. Негласната подкрепа на "Воля" предполага, че някои решения на парламента занапред ще могат да бъдат взети и без одобрението на Волен Сидеров. Първи пример в това отношение бе именно одобрението на Марияна Николова. "Атака" бойкотира заседанието, Сидеров не се подписа под номинацията й, но с гласовете на ГЕРБ, НФСБ, ВМРО и "Воля" изборът бе направен. 

Друг интересен момент е бъдещото съжителство между Валери Симеонов и Волен Сидеров в Народното събрание. В последните месеци двамата водят тежки битки. Всичко започна с взаимните обвинения в лобизъм. Стигна се до квалификации като "Симеонов - вицепремиер на Сорос", за да се озовем в ситуацията, при която НФСБ поиска оставката на Сидеров като председател на групата, а "Атака" тази на Валери Симеонов.

Четиричасовите разисквания по оставката на Симеонов нажежиха обстановката и в пленарната зала. Парламентаристите се хванаха за гушите заради процедури и отсъствието на премиера Бойко Борисов. От БСП поискаха той да се яви и да представи мотивите за оставката на вицепремиера и номинацията на Николова. Социалистите дори решиха, че отсъствието на Борисов означавало липса на подкрепа за Мариана Николова. 

Емил Христов, който водеше заседанието в отсъствието на председателката Цвета Караянчева, набързо го прекрати, което ядоса БСП и най-вече Корнелия Нинова. Стигна се до заплахи, че оставката на Христов ще бъде сложена "на масата". За да се поуспокоят страстите, от ДПС поискаха 15 минути почивка и свикване на председателски съвет.

При подновяването на разискванията Корнелия Нинова отбеляза, че Бойко Борисов за пореден път е унизил Народното събрание. Според нея "народът бил в правото си да иска оставката на цялото правителство и смяна на системата за управление". "Десет години Борисов налага този стил. Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично. Управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиер, върху когото висят съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, посегнал на най-святото - майчинството и болните деца", каза Нинова от парламентарната трибуна.  

Контрира депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. "Темата ви е олигарси и политици. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи?", обърна се Рашидов към соцлидерката. 

От ДПС декларираха, че продължават стратегията си за изваждането на Патриотите от властта. Или "още от същото, но в по-големи дози", както се изказа Йордан Цонев. "Воля" пък подкрепиха Николова с аргумента, че по-лош вариант за вицепремиер от Валери Симеонов няма. Точка на дебата сложи вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото от БСП разиграли театър, чиято цел била разискването да се превърне във вот на недоверие към кабинета. 

Колкото до Марияна Николова, тя очерта икономиката, демографската политика и доходите като своите първи приоритети. А на брифинг минути след полагането на клетва обяви, че ще проведе поредица от срещи с работодатели, браншови организации, синдикати и кметове, за да се запознае с политиката по доходите. Новият вицепремиер помоли журналистите за 2 седмици толеранс и изрази готовност за срещи с майките на деца с увреждания. За разлика от Симеонов, Николова нямало да мери собственоръчно децибелите в дискотеките, но се обяви против шума от сватбите в махалите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във