Банкеръ Weekly

Общество и политика

И без лютеница сме си друсани

Лютеницата е национално ястие, но понеже я свързваме асоциативно с баба на село, вероятно това обяснява тесния ни провинциален мироглед. Като не дава отговор на въпроса защо българите се държим като друсани.

И ако приемем, че лютеницата е виновна, то тя вероятно е присъствала в менюто на управниците ни. Рекордьори по консумацията й очевидно подопечните на Бойко Борисов. Не за първи път в тази държава през януари вали обилен сняг. По-възрастните поколения си спомнят и много по-големи студове и преспи. Но премиерът и министрите му истеризираха ситуацията до истински апокалипсис, преди още да бе паднала първата снежинка. И за да покажат какво нечувано бедствие ни е сполетяло и как правителството на ГЕРБ геройски се бори с него, затвориха пътищата в половин България, вместо да ги чистят. Пък уж 3000 снегорина чакаха в готовност да паднат първите снежинки.

БДЖ-то пък е по-закъсало от всякога. Влаковете закъсняват с часове, един дори дерайлира, и то защото имало само една роторна машина, която чисти релсите от снега. Но най-големият кусур на ресорния министър Московски бил, че е брадясал. Ама че чудо: блокираха държавата, за да му светне на простия гражданин под шапката какво ще се случи, ако ГЕРБ не е на власт.

На последното заседание на МС Борисов дори се размечта: "Ние като се върнем..." ще направим всичко, дето не сме свършили през двата мандата досега. Май яденето на лютеница предизвиква маниакално халюциниране в кабинета.

Пък вицепремиерът Томислав Дончев в пристъп на откровение си призна, че към декември 2016 г. България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 г. И има опасност от спиране на европейските пари през втората половина на тази година. Да, ама ако това се случи, то ще се пише на гърба на новото правителство. И Борисов пак в транс ще повтаря: ето, на тях им ги спират, на нас ни ги пускаха. И въобще, ако човек внимателно слуша словоизлиянията на премиера, може сериозно да се замисли с мас ли е била намазана филията му, или с лютеница.

И шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов май е прекалил с лютеницата по празниците, защото иска новият държавен глава Румен Радев да удължи живота на тоя парламент, за да се съобразял с референдума. Ама, по кой член от конституцията може да стане - никой не знае. 

Журналистите и те сякаш преядоха с лютеница този месец. Обявиха си негласно състезание кой по-безумен служебен кабинет ще нареди на бъдещия президент Румен Радев. Всеки ден се пръкват все по-невъзможни имена, някои от тях извадени дълбоко от нафталина, други направо изровени от политическото гробище. Абе, видения като от кошмарен сън.

Най-друсан обаче е народът. Вероятно поради беднотия "маа" основно лютеница. Навънка студ, сняг, вятър и премиерски мъки в борбата с тях, а нашенецът самонадеяно потегля с колата с летните гуми - без вода и храна и с малките си деца. Някои дори и без достатъчно гориво.

Освен това в държавата на друсаните забраните се вземат за майтап. Затова тировете си пердашат по заледените шосета без вериги. А един бабаит пък изложи на опасност живота на 40 японски туристи, вкарвайки автобуса в преспите - въпреки знаците и предупрежденията за затворения път.

Да не говорим за бабите, готови да метнат през балкона целоживотните си спестявания на първия непознат, който им позвъни по телефона. Дали е заради доверчивост, или е от много консумация на лютеница, но със сигурност е поради убеждението, че всичко в тази държава се урежда по "втория начин" и с пари "под масата". Еми, как да бъде преборена корупцията, след като тя е здраво загнездена в главата и манталитета на всеки от нас! Никакво законодателство не помага.

„Абе, народ, чиито жени танцуват върху огън, а мъжете плуват в лед, не ми го хвали, не може да е читав”, написа един форумец. Народ, който вярва на конспирации, а не на логика, не е добре с главата, бихме добавили. Лошото е, че пак идват избори, а ние вече четвърт век  гласуваме като друсани и затова държавата ни е на това дередже. Пак ще изгоним този или онзи (като несимпатичните ни участници в "Биг Брадър") или ще понесем на ръце поредния "юнак-спасител-месия", без значение какви врели-некипели ни разправя. В този случай имаме розови видения и се усмихваме безпричинно. Но само до деня след вота. После изтрезняваме и изпадаме в абстиненция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във