Банкеръ Weekly

Общество и политика

И БАЛКАНКАР СЕ СДОБИ С ПРИВАТИЗАЦИОННЕН ПОСРЕДНИК

Международната одиторска и консултантска фирма Price Waterhouse Сoopers сключи на 9 септември с Агенцията за приватизация договор за продажба на каровия холдинг. Всъщност името на победителя бе известно два месеца по-рано. Още на 7 юли междуведомствената комисия, съставена от експерти на Агенцията за приватизация и Министерството на промишлеността, се произнесе върху своя избор. Но забавеното му оповестяване се дължи не просто на отпускарския сезон. Price Waterhouse Сoopers пожела да получи предварително част от хонорара си, който всъщност й се полага едва след сключване на приватизационна сделка. Засега не е известно коя от страните е отстъпила. Факт е обаче, че договорът вече е сключен.


Останалите кандидати за раздържавяване на Балканкар Холдинг бяха APAX Partners cie и консорциумът между UBS, Ernst Young и Raiffeisen Investment, които до 15 май бяха подали своите оферти в Агенцията за приватизация. До интервю, състояло се в края на юни, не беше допуснат единствено последният кандидат. А вероятната причина е, че UBS бе декларирала готовност да участва в приватизацията на каровия холдинг единствено ако бъде одобрена за консултант при раздържавяването на Булгартабак. Това обаче не стана.


Всъщност единствената причина за петмесечното забавяне при определянето на приватизационен агент на Балканкар е липсата на интерес от страна на международните консултантски фирми. Затова се наложи изборната процедура да се проведе два пъти. Първоначалният срок за подаване на офертите бе с крайна дата 12 април. Дотогава се бе записала като желаещ да раздържави 18-те карови завода единствено американската фирма Plan Ekon. И тъй като по неписано правило, когато е подадена само една оферта, тя не се разглежда, Агенцията за приватизация определи нов срок за подаване на предложения - до 15 май. Едва тогава се появиха офертите на тримата кандидати, а предишният - Plan Ekon, вече отсъстваше.

Facebook logo
Бъдете с нас и във