Банкеръ Daily

Общество и политика

И армията се включва в борбата с коронавируса

Военнослужещите ще могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки. Това решиха депутатите след като приеха текстове от Закона за действията по време на извънредно положение. Предложението беше направено между двете четения от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров. 89 народни представители гласуваха "за", 55 - "против" и двама се въздържаха.

Условията и реда за участието на военнослужещите ще се определят с акт на Министерския съвет. Армията, съвместно и координирано с други органи, ще може да участва в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт. Ще може да извършва проверки за установяване на самоличност, да ограничава придвижването на лица или превозни средства до пристигането на органите на МВР.

Депутатите разрешиха на военните да използват физическа сила и помощни средства само ако това е абсолютно необходимо.

БСП се обяви категорично против мярката. Според социалистите подобни действия ще милитаризират и без това много трудната ситуация.

"Вирус не се бори с автомат", заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков. "Извън военното положение, извън заплахата от военен конфликт армията няма работа. Армията не е полицейски орган и няма необходимост да бъде превръщана в такъв. Не знам дали могат или не могат да се справят военнослужещите, но при всички случаи те имат коренно различни, не по-малко важни от тези на служителите на МВР функции. Изкарването им на улиците в този момент е неоправдано и ще бъде противопоказно" допълни червеният депутат.  По думите му тенденцията на "непрекъснат апокалиптичен сценарий" не помага. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във