Банкеръ Daily

Общество и политика

Хърватия не позволи на сръбския президент да посети мемориала в Ясеновац

Хърватските власти са забранили на сръбския президент Александър Вучич да посети мемориалния комплекс на мястото на концентрационния лагер Ясеновац.

Сръбският премиер Ана Бърнабич определи решението като "най-големият скандал между Сърбия и Хърватия в най-новата им история".

Според хърватското издание Jutarnji Александър Вучич искал да премине границата с Хърватия и да отиде в Ясеновац, а след това да посети град Пакрац. Затова обаче той не бил информирал хърватското посолство в Сърбия.

„Той не спази никакви протоколи, искаше да направи това, което си е намислил, пренебрегвайки процедурите и правилата на дипломацията. Освен това той смяташе да бъде придружен от телевизионни репортери и оператори. На това премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и правителството ясно казаха „не“ - е позицията на хърватските власти, цитирана в Jutarnji.

От друга страна сръбският премиер Ана Бърнабич коментира, че случилото се е равностойно на това да се забрани на президента на Израел да посети Аушвиц.

„Това е антиевропейско и антицивилизационно решение, грубо нарушение на свободата на движение. Дори не говорим, че е и неуважение към сръбските жертви. Това е най-големият скандал между Сърбия и Хърватия в най-новата им история” - възмути се министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин.

Той дори посочи, че от днес, 17 юли, всички служители на хърватската държава, всички притежатели на официални или дипломатически паспорти ще трябва да декларират защо преминават през Сърбия и каква е целта на посещението им.

От друга страна Александър Вучич обяви, че той ще е първият сръбски президент, посетил Ясеновац, което се оказа лъжа, разкрита от бившия сръбски президент Борис Тадич. Той посочи, че е бил в Ясеновац през 2010 г. и че подобни лъжи са много нездравословни, защото използват жертви на геноцид за маркетингови цели и за задоволяване на лични амбиции.

Ясеновац е комплекс от концентрационни лагери, създаден през май 1941 година. Според различни оценки в Ясеновац са убити между 83 000 до над 700 000 души, сред които стотици хиляди сърби, евреи и цигани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във