Банкеръ Daily

Общество и политика

Хуманитарната помощ от Русия не бе допусната на украинска територия

Руският хуманитарен конвой, превозващ 2000 тона помощ за блокираните цивилни в сраженията в Източна Украйна, няма да бъде допуснат на украинска територия.

Заместник-ръкводителят на президентската администрация в Киев Валерий Чали, заяви пред местната телевизия "Хромадске ТВ" , че колоната ще спре в транзитната зона на границата и там помощта ще бъде претоварена на украински камиони. И допълни, че властите не разглеждат никакъв вариант, в който конвоят да продължи по украинска територия. В това число е изключено и товарите да бъдат съпровождани от представители на Министерството на извънредните ситуации (част от структурите на руското министерство на отбраната) или на други руски силови ведомства.

Според българският еврокомисар Кристалина Георгиева, товарът в действителност трябва да се провери "дали наистина е хуманитарна помощ както и че разпределянето му трябва да става по международните стандарти - неутралност, безпристрастност и независимост на раздаващите организации".

Тепърва предстои Международния червен кръст (МЧК) да сертифицира помощта и да уточни какво, къде и как ще бъде доставено. След това с координация на доставките ще се заеме украинското поделение на организацията. Няколко часа, след като конвоят от 280 камиона потегли потегли по-рано днес, Андре Лерш от МЧК съобщи през "Дойче веле", че има принципна договореност за помощта, но още нямат списък с това какво се пренася и дори са изненадани, че колоната е потеглила.

Товарът съдържа огромно количество храни , захар, вода, 54 тона медикаменти, 12 000 спални чувала и 69 електрогенератора. Все още обаче не е ясно защо те трябва да се превозват на 1000 км. разстояние от границата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във