Банкеръ Daily

Общество и политика

Художници започнаха кампания за изграждане на паметник на Невена Коканова

Художници, певци и актьори започнаха мащабна кампания по събирането на средства за изграждане на паметник на голямата българска актриса Невена Коканова в родния й град - Дупница. Акцията започна с първата по рода си изложба от портрети на Коканова в галерия „Лампион“, съобщи БНР.

Изложбата е първата проява от поредица инициативи за набиране на средства за паметник на актрисата. През есента се очаква в инициативата да се включат музиканти, а напролет и актьори.

14 художници предоставиха в галерия „Лампион“ свои платна - масло, сух пастел, графика, въглен, дигитална рисунка, разказа Николай Табаков, художник и организатор на изложбата. 

„Специално са рисувани с идеята за Невена Коканова. Някои хора дори ми казаха не са спали по два-три дена, проучвали са, гледали са отново нейни филми, чели са нейната биография, вдъхновявали са се от името на Невена Коканова. Всъщност, това е идеята – да продължаваме да говорим за Невена Коканова, да си спомняме за нея. Една от целите е да си спомним ние, дупничани, като нейни съграждани, да си спомним с добро за Невена Коканова, 20 години вече след нейната смърт“, обясни той.

Николай Табаков приема годишнината като добър повод да се запознае младото поколение с нейното творчество. „Надявам се след две-три години, когато паметникът вече е готов, да бъде притегателно място за гостите на града“, допълни художникът.

Художникът Драган Милев - Дари също е вдъхновен от идеята да се увековечи образът на актрисата. 

„Не ги рисувам, починалите, от снимки в интернет, а стопирам кадър на някакъв филм, който ми харесва, който достатъчно добре комуникира с мен, за да имам живата връзка“, сподели той. „Иначе става едно кухо копие, няма смисъл. Чистата прилика не ме занимава чак толкова, колкото емоционалната връзка в момента – между моя и съответния свят, на обекта“, допълни той.

Драган Милев дарява за каузата  портрет на Невена Коканова от участието й във филма „Тютюн“ – рисунка с въглен върху дърво. „Хубаво е да има знаци, да има памет - образите, които вдъхновяват, които водят, които са ни учили, които са ни провокирали“, смята Дари, който обича да рисува например джаз и блус иконите в музиката.

Вече има сдружение, което да управлява даренията, има открита дарителска сметка, но има праг на даренията – 500 лева за човек, уточнява Николай Табаков.

„Засега е още едно мечтание за нас, една мечта, която сме си мислили в Дупница да направим. Сега вече започнахме лека-полека да вървим към осъществяването на тази мечта“, посочи организаторът.

Мечтаят и за друго – когато дойде време да се обяви конкурсът за паметника, да поканят най-добрите български скулптори, с надеждата да се включат и чуждестранни.

По предварителни оценки изграждането на паметника ще струва 30 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във