Банкеръ Daily

Общество и политика

Huawei може да е аут от 5G мрежата на Великобритания

Великобритания е готова да прекрати използването на технологията Huawei в своята 5G мрежа веднага след края на годината поради опасения за сигурността, анонсирани в доклади, пише британското издание "Гардиън". Премиерът Борис Джонсън е готов да направи голяма промяна в политиката, след като се смята, че Щабът за правителствени комуникации е преоценил рисковете, породени от китайската технологична компания, съобщават вестниците.

Изследването ще се представи на Джонсън тази седмица и ще дискутира как американските санкции срещу Huawei ще принудят компанията да използва технология, която е "несигурна", се казва в докладите. Решението на премиера Джонсън да разреши на Huawei ограничена роля в британската 5G мрежа предизвика напрежение между Лондон и Вашингтон в последните месеци.

Припомняме, че в началото на тази година Белият дом поиска да понижи процента на дейността на китайската компания в САЩ от 35 % на 10% или дори по-малко. А това значително ограничи броя на американските компании, на които е позволено да търгуват с китайския производител на телекомуникационни устройства. Американското правителство също така забрани на Huawei да продава продукти, които са проектирани в САЩ.

Президентът Доналд Тръмп опита да притисне технологичния гигант на Китай и чрез Великобритания. Тогава британският вестник "Гардиън" съобщи, че американският лидер е разговарял с британския премиер Борис Джонсън за сигурността на 5G мрежите. Американската администрация пък призова Обединеното кралство да не допуска китайския производител да участва в изграждането на мрежите му, защото това носи риск за националната сигурност. Huawei продължава да отрича яростно подобни твърдения.

Към момента доклад на Националния център за киберсигурност казва, че американските санкции, възпрепятстващи Huawei да използва технология, базирана върху американската интелектуална собственост, са оказали сериозно влияние върху качествата и жизнеспособността на компанията, съобщава изданието The Sunday Telegraph. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във