Банкеръ Daily

Общество и политика

Христосков се опита да спре протеста на полицаите

Министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков се опита да свали напрежението в министерствата на вътрешните работи, на правосъдието и на отбраната заради появилата се информация за въвеждането на ранно пенсиониране. В събота служителите от силовите министерства обявиха, че излизат на протест в знак на недоволство срещу ограничаването му чрез въвеждане на възраст. Според него по никакъв начин не може да бъде ограничено правото на хората да протестират. "Моля, синдикалните организации да запазят аргументите си за следващото правителство", призова още вицепремиерът след края на днешното заседание на кабинета. 

Христосков подчерта, че става дума за предложения за реформи, а не за взети решения. Той бе категоричен, че на Консултативния съвет не са обсъждани конкретни възрасти за пенсиониране в специалните ведомства. Според него обаче въвеждането на възраст е в полза на работещите, които по този начин ще бъдат защитени от уволнения, включително по политически причини. 

Затова ако въобще се стигна до въвеждане на възраст за пенсиониране в тези ведомства, тя ще бъде различна, според спецификата на длъжността в МВР, МО и Министерството на правосъдието. Христосков увери, че по никакъв повод не е обсъждан въпросът за броя заплати, които получават служителите в тях при пенсиониране и намаляването им. Сега те са до 20 в зависимост от прослужените години. 


"За да се избегне напрежение и масово напускане, в Консултативния съвет е обсъждано, че задължително трябва да има преходен период, в който служителите да се пенсионират както досега, като се предлага той да бъде в границите 3-5 години", посочи още социалният министър. 


Христосков напомни, че Европейският съвет препоръчва на България да осъществи реформи в областта на социалното осигуряване, като ограничи възможностите за ранно пенсиониране. Анализът показва, че в МВР, МО и Министерството на правосъдието възрастта за пенсиониране е изключително ниска заради изискването за 27 години общ осигурителен стаж, от които 18 години в рамките на тези ведомства.

През 2013 година средната възраст, на която служителите в специалните ведомства са се пенсионирали, е 50.5 години, през 2012 е била 49.7 години, 2011 – 49.4 години, а 2010 – 50.6 години. Повечето от пенсиониралите се полицаи, надзиратели и служители на спецслужбите обаче са продължават да работят. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във