Банкеръ Weekly

Общество и политика

Христосков прескочи минималните прагове

Служебният социален министър Йордан Христосков "показа мускули", като постави ултиматум на синдикатите и работодателите да се разберат за повишението на минималните осигурителни прагове за 2015-а в 80 икономически дейности. Ако бизнесът и представителите на работниците не постигнат съгласие, министър Христосков ще се възползва от правото си административно да вдигне социалните осигуровки със средния процент в договорените браншове. Сега е ясно, че ще пораснат осигурителните доходи в 35 от общо 85 икономически дейности, в които официално работят около 1 млн. души. Средното увеличение ще е 4.1%, колкото беше и през тази година.


Вицепремиерът е готов да определи служебно осигуровките в професии, в които праговете не са пипани от две-три години, тъй като се съмнява, че те умишлено не се договарят. Такова решение със сигурност ще бъде прието "на нож" от работодателските организации. Те призоваха за замразяване на осигурителните прагове на нивата им от 2014-а поради неясната икономическа среда и безпрецедентната дефлация. Представителите на бизнеса изтъкват, че в редица сектори има сериозни проблеми, а увеличението на осигуровките ще доведе до съкращения и по-малка производителност на труда. На свой ред синдикатите настояват за значителен ръст във всички сфери.


Най-голямото увеличение на този етап е за производителите на електрически съоръжения - с 12.6%, а 11.3% отгоре ще плащат в компютърната индустрия. Сериозен ръст на минималните осигурителни доходи - със 7.6%, е договорен в "Производството и преработката на месо от домашни птици". Със 100 лв. се увеличава минималната заплата за ръководители в бранша - тя ще бъде 1060 лева. Възнагражденията на специалистите са минимум 910 лв., а техническите кадри ще се осигуряват на не по-малко от 780 лева. В тази сфера минималният осигурителен праг за длъжности без квалификация е 390 лева.


От 2015-а с 3% ще нараснат осигуровките в добивната индустрия. Във въгледобива праговете за миньорите скачат до 660 лв., а за операторите на машини увеличението е от 582 на 599 лева. Между 20 и 25 лв. ще се вдигнат нивата за ръководните кадри и специалистите. Толкова е повишението и за добива на метални руди, където обаче заплатите отдавна са надраснали минималните осигуровки. За машиностроенето договореното увеличение е едва 10 лв. за квалифицираните работници и операторите на машини, а 20 лв. отгоре ще плащат ръководните кадри и специалистите. Сериозно нарастване на осигурителните прагове - с 6%, ще има в сектор "Търговия на дребно". Там заетите са към 300-400 хил. души. Повечето от тях са квалифицирани работници, за които ръстът ще е с 25 лева. В туризма с по 20 лв. са увеличени ставките за професионалистите - готвачи, бармани и рецепционисти. Пощенските служители ще се осигуряват с между 15 до 30 лв. отгоре, а минималните им доходи са фиксирани от 375 до 470 лева.


Договорените осигурителни прагове обаче са калкулирани при минимална заплата от 340 лв. за 2015 година. Правителството на Пламен Орешарски планираше да увеличава най-ниското месечно възнаграждение с по 40 лв. годишно в рамките на мандата си. Така догодина минималната заплата трябваше да стане 380 лева.


"Ще има ръст на минималната работна заплата и догодина, но по нови правила. Тя може да се увеличава атоматично - например спрямо производителността на труда, инфлацията или средната заплата в страната", обясни Христосков. Според работодателите с увеличението трябва да се внимава, тъй като може да има обратен ефект за икономиката. Синдикатите пък смятат, че поне минимален ръст е задължителен. Разбира се, окончателната дума по политиките за доходите ще има следващият редовно избран парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във