Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Терзийски: МВР може да се справи с общонационалния протест

„Ще се справим и с общонационален протест”. Това заяви новият вътрешен министър Христо Терзийски. 

По повод инцидента от снощи, когато през крака на протестиращ е минал автомобил при блокадата на кръстовището на Софийския университет, в ефира на Нова телевизия, той коментира, че ако има предварителна информация ще се вземат всички мерки, така че едната страна да няма съприковновение с другата. 

„Ако имахме организатор на протеста в София, който спазва закона и каже на тази дата ще направя мероприятие и ще затворя дадено кръстовище, щяхме да направим съвещание и ще знаем неговите намерения", поясни той. И призова тези, които протестират, да спазват правилата и да не влизат в пространството на останалите граждани.

Терзийски коментира и как полицаите ще бъдат компенсирани за извънредния им труд по време на протестите.

„Първата ми задача беше да разговарям с полицейските синдикати. Една от темите беше ненормираното работно време. Нашите служители са два вида - тези които работят по график и тези на смени, на ненормиран работен ден. Направихме бързи крачки към промяна в Закона на МВР, където да отпаднат норми, така че да ни позволят в цялост изплащането на извънработния труд. Специално досега те се компенсираха с 12 дни допълнително отпуска. Финансовият министър пое ангажимента да ни бъдат отпуснати над 65 млн. лв. годишно. Надявам се промяната в закона да влезе в сила от 1 януари 2021 г.”, каза още министърът на вътрешните работи.

По отношение на оставката на Младен Маринов и подозренията, че тя е продиктувана от връзка на бившия министър с ДПС, Терзийски каза, че не може коментира темата. “С Младен Маринов сме били колеги от толкова дълго време и знам, че той е професионалист“.

На въпрос дали МВР проверява кой има достъп до помещенията, които се обитават от премиера, Терзийски обясни, че министерството не се занимава с подобни казуси.  

Той коментира и напрежението край парк „Росенец”.

„Бях там като полицейски ръководител, за да планираме мерките за сигурност. Това не са сгради, които можеш да обезпечим лесно. Не беше толкова мирно и тихо. Имаше доста обидни реплики от едната към другата страна”, каза вътрешният министър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във