Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Пимпирев стана почетен професор на ВВМУ във Варна

Проф. Христо Пимпирев и адмирал Боян Медникаров

Проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, днес бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище /ВВМУ/ във Варна. Пред участниците в тържествената церемония началникът на учебното заведение - флотилен адмирал проф. Боян Медникаров посочи, че званието се присъжда за уникалния принос на проф. Пимпирев към развитието на българската наука.

По думите му ученият е направил така, че гласът на нашата страна да е сред тези, който се разпореждат с ледения континент. "Освен това проф. Пимпирев отвори пред родната научна общност възможността за нови невероятни изследвания", каза още Медникаров.

Началникът на ВВМУ допълни, че курсанти от училището вече близо месец живеят на новия научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" и дават вахта. "Имаме нужда от дързост и мечти, напоследък с проф. Пимпирев си говорим защо да плаваме само на юг, към Антарктида, когато, след като имаме кораб, можем да отидем и на север", посочи Медникаров. По думите му за такъв проект ще се говори в бъдеще, но има сериозни фактори, които биха подкрепили идеята.

Новият почетен професор на ВВМУ посочи, че е изключително горд от признанието на училището, което е най-голямата ковачница на морски кадри в България, чиято подготовка е призната в световен мащаб. Пимпирев допълни, че новият научно-изследователски кораб ще отплава за първата си антарктическа експедиция догодина и тогава българският флаг ще се вее редом със знамената на всички велики държави, които са там.

"Винаги ме е боляло, че през последните няколко десетилетия България се беше превърнала във вътрешноконтинентална страна, но сега тя отново ще е на картата на световния океан", посочи Пимпирев. Той припомни, че с колегите му, участвали в експедициите, винаги са били малко като молители да ги вземат на плаване. "С новия кораб вече сме пълноправна силна антарктическа държава, което е огромен престиж", допълни ученият.

Пред гостите на тържеството той изнесе академична лекция, посветена на еволюцията на Антарктида и революцията на българското присъствие там. Ученият припомни, че този континент е най-голямата природна научна лаборатория и индикатор за климатичните промени на планетата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във