Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов за дигитализацията в Плана за възстановяване: Предлагат ни салата от клишета

Темата за дигитализацията е представена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост с куп клишета, с вече предлагани, но останали неизпълнени ангажименти и без конкретика за това какво точно и в какви срокове ще се направи. Това мнение изразиха участниците в дискусия, посветена на темата за дигитализацията в представения от Томислав Дончев план – съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, IT експертът във fintech сферата Боян Юруков, IТ предприемачът и експерт по електронно управление и киберсигурност Божидар Божанов и Ивайло Мирчев от Изпълнителния съвет на “Да, България”.

“За съжаление това, което Томислав предлага е още от същото - една салата от клишета”, коментира съпредседателат на "Демократична България" Христо Иванов. Той определи дигитализацията на държавното управление и на администрацията като една от най-важните предпоставки за модернизацията на страната. Иванов посочи, че става дума за промяна не само на комуникацията с институциите, а за прозрачност и по-добър контрол  на процесите, по-голямо удобство и бързина за ползвателите на административни услуги.

“Фундаменталната и най-важната реформа за нас е именно въвеждането на модерно, бързо, удобно и ефективно електронно управление и създаване на среда в която всеки български гражданин и предприемач да може да се ползва в пълна степен от потенциала на дигиталните технологии, за да ръководи живота си. Това е най-голямата промяна, която ние искаме политически да реализираме и можем да го направим. Ние сме единствената политическа формация, която говори този език, която разбира този език, която има експертите затова и конкретните политики”, заяви Иванов. Той припомни, че в началото на кризата с COVID-19 “Демократична България” предложи конкретен план за 6-месечна ускорена дигитализация на страната.

“Ако имаше управление, което да може да разбере и да реализира този план, ние вече щяхме да го завършваме, сега нямаше да стои например въпросът за поредното затваряне на съдебната власт”, посочи Иванов.

“Томислав се провали като човек, който отговаряше за електронното управление. Това, което най-лесно и бързо може да направи е да подаде оставка. Ние имаме конкретен план. Ако сме ориентирани целево, можем да кажем - държавната администрация има 2 години, за да спре да използва хартия и да се дигитализира всичко. За да не звучи това като празни приказки, ние вече го правим. “Демократична България” има кметове в осем столични района, тези осем столични района имат собствени платформи за комуникация с гражданите. И това е направено без да сме във властта, без да сме в обществени поръчки, с доброволен труд. В момента сме предложили на част от Общинските съвети в страната приложение, с което те могат да гласуват и в тези пандемични времена то е много полезно”, заяви Ивайло Мирчев.

IT предприемачът Божидар Божанов коментира, че така предложения план не отговаря на шаблона на Европейската комисия - липсва яснота, няма цели, не са посочени срокове за изпълнение и т.н., и само са нахвърляни неща, които вече би трябвало да са направени или в процес на изпълнение. "Този план може да бъде отчетен като изпълнен, просто като се приложат 7-8 документа за обществени поръчки, защото няма как да се измери дали е изпълнен", посочи той. Според него един от най-важните аспекти е необходимостта от инвестиция в хора - от обучаване на администрацията, но и тя да се структурира по нов начин, включително със създаване на звена за управление на проекти, каквато е добрата практика от бизнеса.

 

Повече вижте тук: https://dabulgaria.bg/hristo-ivanov-za-digitalizatsiyata-v-plana-za-vazstanovyavane-predlagat-ni-salata-ot-klisheta/

Facebook logo
Бъдете с нас и във