Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Вървим към предсрочни избори

"Демократична България" влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена – особено ако офертата идва от ГЕРБ или от БСП. От "Демократична България" са готови да платят за позицията си и с явяване на нови избори. Това стана ясно от думите на съпредседателя на обединението Христо Иванов.

Иванов подчерта, че пред него и съмишлениците му е предизвикателството да преодолеят "тежката сянка на трика, който се случи през 2014 г." (твърденията на Реформаторския блок, че няма да се коалира с ГЕРБ – бел. ред.). "Предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним", каза пред bTV съпредседателят на "Демократична България".

"Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Когато това се случи, се надявам, че всички останали формации, които се явиха с това обещание на изборите, ще си удържат на думата. Страната ще се освободи от едно бреме", каза Иванов, но и добави: "Имаме много ясно записано в коалиционното споразумение, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП".

Така остава единствено вариант, предложен от "Има такъв народ". Иванов призна, че е силно скептичен, че това ще се случи и най-вероятно страната върви към нов парламентарен вот.

"Може да се окаже, че този парламент може да въплъти в себе си решимостта на хората да има мнозинство, което да гласува против Борисов. Ние се готвим в този парламент да се свърши работа, за да отидем на честни и свободни от Борисов избори", отбеляза Иванов и обясни, че очаква 45-ото Народно събрание да направи реформи в МВР и службите, в "репресивния режим" през КПКОНПИ, спецсъда и обществените медии, като всичко това трябва да стане през законови промени.

От "Демократична България" нямат проблем и с това да останат в опозиция. Според съпредседателя на обединението зад партията вече има "нова коалиция на средната класа активни хора у нас и в чужбина, обединени около свобода, законност и модернизация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във