Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Вече официално сме в политическа криза

ГЕРБ, БСП и ДПС днес бламираха работата на парламента и провалиха възможността да се приеме промяна на изборните правила. Хората очакваха да свършим поне това, написа съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов във Фейсбук.

Действието на ГЕРБ, БСП и ДПС дава ясна физиономия с какво си имаме работа - същите формации гласуваха и в защита на Гешев.

С изчерпването на двата мандата вече официално сме в политическа криза, категоричен е Иванов. Ние ясно заявихме, че трябва да се излъчи кабинет, и бяхме готови да подкрепим политическата заявка на "Има такъв народ", изтъква той.

Въпросът не е да искаме мандат, все едно искаме вафла, пише Иванов по повод възможността "Демократична България" да получи мандат за съставяне на правителство. Нека видим заявките на политическите сили на консултациите при президента. Въпросът е да се направи много трезва оценка за възможностите да се формира работещо мнозинство в този парламент

Може би е добре ГЕРБ, ДПС и БСП да отидат пред избирателя и да обяснят това си поведение, предлага съпредседателят на "Демократична България".

Коалицията "Гешев" показа силата си днес, трите политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, блокират работата на Народното събрание и действа в стил „Бойко Борисов“. Това коментира в ефира на bTV депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев след бойкота на заседанието на НС.

„Хората очакват да се гласуват промените в Изборния кодекс (…) Бламираха възможността да има базова промяна. Песимист съм, че този парламент може да продължи адекватно работа", посочи той.

По думите му е очевидно, "че ГЕРБ, БСП и ДПС играят заедно": "Нека да сме честни пред хората – този парламент очевидно няма мнозинство, което е готово да реформира".

Мирчев напомни, че доскорошната извънпарламентарна опозиция има 92 гласа, което "не е дори правителство на малцинството": "ДПС, когато стане „златен пръст“ за един парламент, това е неговият край".

По отношение на върнатия мандат от „Има такъв народ“ той призна: „Много добре разбирам аргументите им, когато гледам цирка в пленарната зала“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във