Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Протестът е борба на волите, която трябва да продължи

В изявление на живо Христо Иванов направи обобщение на събитията до момента от протестния ден. Той определи протеста като най-големия, случил се в работно време за последните години и призова гражданите да не се отказват.

“Протестът трябва да продължи. Това е борба на волите - волята на управляващите да стоят до последно срещу волята на гражданите да отстоят свободата си”, подчерта лидерът на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България”.

Иванов подчерта, че Борисов не подава оставка, за да осигури възможност на ДПС да усвоява фондове до последно. Той коментира и изявлението на Мустафа Карадайъ така: “Карадайъ на практика обяви проформа фактурата на това, което смятат да инкасират от политическото време, което искат да откраднат от нас. Те крадат политическо време, за да го превърнат в пари. И после да превърнат тези пари в медийна пропаганда, в подкупи.”

Христо Иванов коментира неуспеха на Борисов да свика ВНС и да внесе за разглеждане проекта си за нова конституция. “Борисов е заложник на ДПС. А ДПС дори не искат да му осигурят възможното приличие и възможното обяснение, че ще пишат нова конституция и ще свикат ВНС. Тези хора го използват и ще го изхвърлят и го унижават публично, като му отказват подкрепа за неговата абсолютно несъстоятелна заявка за ВНС, защото знаят, че така или иначе той ще им осигури това време, дори и с цената на провала на собствената си партия и тоталната си политическа дискредитация - той ще им осигури това време, защото го държат с Гешев”, изтъкна лидерът на „Да, България”.  

Иванов отбеляза, че Гешев е бил най-неспоменаваното име днес в парламента и подчерта, че не бива да забравяме, че сме тук за две оставки - на Борисов и на Гешев, които са само стъпка от пътя.

“Трудното започва после - не трябва да позволим, както стана 2013 г. да си тръгне Орешарски или Борисов, а да остане Пеевски, да си тръгне Гешев, а да остане Пеевски”, подчерта той.

Като голямата задача на българската държавност оттук нататък Иванов определи изчегъртването на Пеевски като лице на модела на завладяване на държавата.

“Демократична България има много ясна и конкретна програма - институция по институция, схема по схема, далавера по далавера - как този модел да бъде изчегъртан”, категоричен беше Иванов и допълни, че нито една друга политическа сила не е повдигнала този въпрос днес нито в парламента, нито публично.

“Когато Бойко Борисов наглее да обяснява кой чия маша бил, аз искам да му кажа нещо съвсем просто: Бойко, ти не си маша, ти си тоалетна хартия, с която те в момента смятат да си осигурят комфорта да откраднат поредните пари на българския и на европейския данъкоплатец и да си финансират презареждането на схемите”, каза още Христо Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България” припомни, че от обединението единствени говорят с имена и с конкретика. “Ние казваме Доган. Ние казваме Пеевски. Ние казваме Златев. Казваме „Булгартабак”. Казваме „Лукойл” и ще продължим с тези разкрития, защото това е нашата политика - честно, с ясна заявка, с имена, с конкретика и с ясна политическа програма за изчегъртването на този модел”, посочи той.

Иванов завърши изказването си с призив към гражданите да се включат масово в протеста: “Пътят минава през площада. Затова - всички на митинг!”

Facebook logo
Бъдете с нас и във