Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Промените, които предлага Борисов могат да се приемат и от обикновено Народно събрание

Изключително закъсняла стъпка в правилна посока, макар и недостатъчно решителна, по отношение на времето е стъпка встрани. Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на редовния мандат на това Народно събрание. След това ще вкара страната в доста трудно предсказуема фуния на Велико народно събрание“. Това коментира пред БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ по повод предложенията на премиера за свикване на ВНС и приемане на нова конституция.

По думите му това не е нова Конституция, а по-скоро сериозна ревизия.

„Най-важното липсва, това е достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор, липсва гаранция, че Иван Гешев ще си подаде оставката и че повече такъв тип главни прокурори ще бъдат невъзможни. Там има празнина и се вижда, че Борисов не иска да влезе в тази тема. Виждаме заиграване с популизъм, идеята за намаляване на броя на депутатите, но това е антидемократично“, посочи той.

Тези промени могат да се приемат и от обикновено Народно събрание, при едно смело мнозинство… Фундаменталния проблем е делегитимацията на институциите и на парламента и вместо бързо да рестартираме парламента, ние затъваме в блато“, допълни Иванов.

Според него гражданският натиск дава резултати и теми табу за всички парламентарни сили започват да се говорят.

„Реалният изход от ситуацията е ясно поемане на отговорност с оставка и от Борисов, и от Гешев, отиване на парламентарни избори… Досегашният парламент е изпразнен от съдържание, лишен от експертиза. В този парламент има двама юристи накръст и те щели да пишат нова Конституция“, каза още Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във