Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Прокуратурата замита под килима случая с чекмеджето на Борисов

Един от основните проблеми в историята с чекмеджето на Бойко Борисов с пачките, кюлчетата злато и пистолета е, че българската прокуратура не разследва, а замита случая. Това мнение изрази съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването "Факти с Лили Маринкова". По думите му с обясненията пред германското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Борисов се опитва “да пласира една измислена история за една Мата Хари с 2 млн. евро в чантичката”. Иванов добави, че снимките от спалнята на премиера са правени в продължение на година и половина.

“Става дума за много честа практика. Тя повдига много сериозни въпроси, защото тези пари може да са внасяни, може да са изнасяни. Да не би тук да става дума за доставка на подкупи? Има нужда от разследване. Един от големите проблеми е, че няма разследване. Българската прокуратура, българските служби замитат под килима, НСО също е пасивна”, каза Христо Иванов.

“Зад тази привидно креватна жълта история на Борисов всъщност се крие дългогодишният целенасочен демонтаж на цялата система за национална сигурност”, добави той и попита: “Ако една групичка в София може да организира това нещо на премиера, каква е гаранция, че чужди разузнавания не могат?”

Иванов пое ангажимент в момента, в който "Демократична България" има представител в Народното събрание да внесе искане за създаване на анкетна комисия, която да се заеме със случая.

На въпрос за предстоящите избори Христо Иванов заяви, че е от интерес на обществото те да се проведат максимално бързо, но се обърна към Централната избирателна комисия. 

“Искам да чуя ЦИК - как смятат те да проведат избори в условията на пандемия, как смятат да се справят със здравните рискове за членовете на секционни комисии, за застъпниците, за самите избиратели. Как ще съвместят подготовката за тези избори с коронавируса?”, попита той.

“Демократична България е готова и ще търси взаимодействие с широк кръг граждански субекти, включително "Отровното трио", "Правосъдие за всеки", БОЕЦ и др.”, каза Христо Иванов в отговор на въпрос. Той посочи, че от политическите сили всяка една следва ясно да заяви пред избирателите си как ще се бори да демонтира настоящия модел.

 

Повече вижте тук: https://dabulgaria.bg/hristo-ivanov-prokuraturata-zamita-pod-kilima-sluchaya-s-chekmedzheto-na-borisov/

Facebook logo
Бъдете с нас и във