Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов призова за антикорупционен фронт

Бившият правосъден министър Христо Иванов стартира формалната процедура по учредяването на новия политически проект "Да, България". Иванов проведе среща с медиите, на която представи Инициативния комитет, който ще регистрира движението. Той заяви, че основна цел на бъдещата партия ще бъде борбата с корупцията.

По-известните членове на Инициативния комитет са тенисистката Мануела Малеева, юристите Кристиан Таков и Атанас Славов, както и журналистите Камен Алипиев и Надежда Цекулова. В учредителната декларация на "Да, България" пък е записано, че партията ще се бори за реформа в правоохранителната система, за независимостта на институциите, за работещи регулатори и за електронно управление.

Иванов отбеляза, че е силно амбициран да завърши процедурата по регистрация максимално бързо, за да може партията да вземе участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат в края на март или началото на април 2017 година. "Да, България" е събрала енергията на хора, които виждат потенциала на България", каза още Христо Иванов.

По думите му новият проект бързо набира симпатизанти. "3000 души са се регистрирали като поддръжници на нашата интернет страница. Натрупахме над 10 хиляди последователи в социалните мрежи. Необходимите 2500 подписа за регистрация на партията не представляват проблем", посочи Иванов.

Бившият правосъден министър изтъкна, че партията ще се финансира прозрачно и само от физически лица. За целта е открита дарителска сметка, като се приемат дарения от 10 до 10 хил. лева. Дарителите ще бъдат публикувани на официалния сайт, уточни той.

За възможните бъдещи коалиционни партньори Иванов каза, че ще разчита на подкрепата на партии, които са имали ясни позиции срещу корупционния модел в държавата. "За да се справим с корупцията трябва да се създаде общ антикорупционен фронт, включващ политически сили, неправителствени организации, граждански инициативи и движения", подчерта той.

"По никакъв начин няма да убеждаваме никого, че не сме партия на една или друга активна гражданска група, напротив, надяваме се да стъпим на енергията на всички тези граждански общности, които в последните няколко години промениха и променят политическият пейзаж. Тази партия е партия на осъзнаването в тези граждански среди, включително "Протестна мрежа", но не само.", категоричен бе Христо Иванов

Facebook logo
Бъдете с нас и във