Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов призова кандидатурите за БНБ да бъдат оттеглени

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че намаляването на напрежението в управляващата коалиция минава през решаването на казуса с избор на нов управител на БНБ. Затова той призова двете кандидатури - на Любомир Каримански и Андрей Гюров, да бъдат оттеглени и процедурата да започне наново.

“От самото начало казвам, че ако не се намери една обща кандидатура, около която коалицията да се обедини, ще има ескалация на напрежението”, коментира пред журналисти той.

“Призивът ми е двете кандидатури да бъдат оттеглени и да започнем на чисто. Надявам се да намерим фигура, около която по възможност да се търси подкрепата на целия парламент. Очевидно е, че около настоящите кандидати не може да се получи голямо мнозинство”, добави Иванов.

Христо Иванов заяви, че остава оптимист да се намери рационално решение.

“Трябва отговорно да се седне за разговори, защото както виждате това започва да прелива в други теми и да блокира други решения Трябва да спрем тези процеси в името на това, че България се намира в безпрецедентно положение”, коментира той.

"Продължаваме промяната" твърдо стои зад Андрей Гюров като кандидат за БНБ. От партията заявиха, че няма да оттеглят кандидатурата. Вярват, че напрежението около избора на управител на БНБ няма да се отрази на стабилността на коалицията.

"Има такъв народ" също няма да оттеглят Любомир Каримански, въпреки анонимните заплахи. По-рано се разбра, че Любомир Каримански е получил есемес със заплаха, ако не се откаже от желанието си да оглави БНБ.

По-рано днес шофьори на камиони паркираха тежкотоварни автомобили пред Народното събрание, след като от дневния ред на депутатите отпадна решението за плащанията на Агенция Пътна инфраструктура.

При протестиращите министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов и обясни, че парите за ремонт на пътища в момента са блокирани от "политически пазарлъци". По думите му средствата са заложник на решението за избор на управител на БНБ.

"Очевидно и вчера не е било случайно и смятам, че има целенасочено блокиране. Това, което виждам в останалото, е, че републиканската пътна мрежа е заложник на избора на шеф на БНБ, което е недопустимо. Едва ли не за такова изнудване виждам, че става дума", каза Гроздан Караджов. 

"Но да заложиш на другата страна на кантара републиканската пътна мрежа, ме кара да мисля, че сме станали заложник, косвена жертва, на някакъв друг пазарлък", допълни той.

Към 12 часа шофьори на камиони разговаряха с председателя на парламента Никола Минчев.

Пред парламента излезе премиерът Кирил Петков и се срещна с протестиращи. Той увери, че проблемът ще бъде разгледан и решен от парламента следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във