Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов предупреди за риск от напрежение в коалицията

Председателят на парламентарната група на "Демократична България"  Христо Иванов призова управляващата коалиция, от която е част и ДБ, да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ. Иванов предупреди пред репортери в парламента, че в противен случай ще възникне напрежение в коалицията. Депутатът не пожела да сподели кого от вече обявените кандидати – Андрей Гюров („Продължаваме Промяната“) и Любомир Каримански („Има такъв народ“) биха подкрепили от неговата парламентарна група. И се аргументира, че всичко може да се промени в последните минути, а номинациите официално трябва да бъдат внесени до 18 ч. днес (23 март). От ДБ обаче няма да имат отделна кандидатура, стана ясно от думите му.

"Аз смятам, че трябва да се направи всичко възможно да се постигне консенсус", изтъкна Христо Иванов. Според него това, че има двама кандидати само по себе си не е проблем. В случая обаче трябва да се имат предвид и гласовете от опозицията, защото подкрепа за един от кандидатите ще постави "много тежки въпроси". И даде пример с това, че опозицията е гласувала за предложението на ИТН за нова процедура за излъчване на кандидатите за гуверньор на БНБ.

"Призивът ни е да се постигне обединение в рамките на коалицията, защото трябва ясно да осъзнаваме риска от излизането извън основния принцип на тази коалиция – постигане на общи мнозинства по важни въпроси", подчерта председателят на ПГ на ДБ. И определи управлението на финансовата система като фундаментален въпрос, по който не бива да се допуска разцепление в коалицията, а "преминаването в състояние на плаващи мнозинства" ще има последици.

От БСП - партията която също участва в управляващата коалиция заедно с ДБ, ИТН и ПП, също бе изказано мнение, че трябва да има единна кандидатура. "Моето лично мнение е, че е най-добре да бъде една кандидатурата за управител на БНБ", заяви пред репортери социалистът Румен Гечев. Ако коалицията излезе с две кандидатури, изборът може да бъде решен от опозицията, напомни той. И призова коалиционните партньори "да седнат и да решат коя ще бъде кандидатурата". Левият депутат смята, че основен критерий трябва да са професионалните качества, а изборът да не се осланя на егото на някой от кандидатите. Също така в коалицията, според него, трябва да се направи експертна среща, при която да се чуе визията за управител на БНБ.

Гечев коментира още, че има два сценария – един от кандидатите да бъде избран с 50 процента + 1 гласа от присъстващите в пленарната зала или никой от кандидатите да не събере нужната подкрепа. При втория вариант няма да има избран гуверньор, което не би било добре, защото сериозна институция като БНБ трябва да бъде стабилна.

На въпрос има ли напрежение в коалицията, Гечев отговори: "Не знам какво разбирате под напрежение, но е предизвикателство."

Facebook logo
Бъдете с нас и във