Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов от ДБ си пожела повече амбицирани хора в парламента

"Не можем да си позволим да смятаме, че България, като каже "ние сме за мир" и като повтори това три пъти и мирът ще кондензира като роса. Ние не можем да останем в ролята на Северна Корея на Балканите."

Така депутатът от "Демократична България" - Христо Иванов коментира твърдата позиция, която политическата му сила ще заема по отношение на войната в Украйна в 48-ото Народно събрание.

"Не трябва да се опитваме да водим политика на неутралитет с надеждата, че точно нас глобалният конфликт ще ни отмине" - отбеляза Иванов.

След като набеляза първата криза - приоритетна в работата на ДБ, Христо Иванов говори и за втората, и за третата - политическата и икономическата.

Българските партии не могат да сформират работещо правителство не от незрялост, безотговорност и лични отношения, а заради корупцията. Ето защо не е въпросът тук да се сговорим, а да убедим българските граждани, че този сговор не е безпринципен, а на здрава основа, обясни Иванов какви задачи ще има политическата му сила.

След това поясни, че партиите не трябва да  спорят кой има по-морално право да съди другия, а да се обединят около това, че има независим съд, който ще решава, без да се съобразява с партийните интереси. Христо Иванов отново заговори за необходимостта от реформирана прокуратура, която именно ще е гарант за изпълнението на цялостната институционална рамка, необходима на бъдещото управление. Той подчерта, че съдебната реформа за ДБ е промяна на модела на функциониране на Висшия съдебен съвет.

"Ще се грижим за балансирането на бюджета, така че да можем максимално бързо да влезем в Еврозоната, обяви Иванов, засягайки и третата криза - икономическата.

"Но когато сме за 3% дефицит, трябва да ни излиза сметката" - разкритикува Иванов някои от политическите сили, даващи щедри, но взаимноизключващи се обещания. 

Накрая той призна, че при закриването на 47-ото Народно събрание, отбелязал, че в залата не вижда достатъчно стреснати хора. Сега си пожелава да вижда повече амбицирани народни избраници. Защота България има нужда и заслужава управление с висока амбиция.

"Проблемите задават мащаба на това, което можем да направим и именно преминаването на света в нова епоха е възможност България да направи огромен скок за своето развитие", завърши Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във