Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов очаква от ИТН да излъчи "правителство на промяната"

"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание". Това заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов във връзка с внесено от ПГ на "Има такъв народ" предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на Централната избирателна комисия.

По думите на съпредседателя на "Демократична България" около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната":

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна. Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа", каза Иванов пред БНР.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление: "Ще подходим отговорно към всеки опит на ИТН да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде управление, което да реализира промяна."

Председателят на ПГ на "Демократична България" за пореден път изтъкна, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

"Страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява", каза Иванови  допълни, че политическите сили вече са "на полусъединител за нова предизборна кампания".

Facebook logo
Бъдете с нас и във