Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Няма тайни договорки за ветото на РСМ

"Тайни договорки за вдигането на ветото на Северна Македония няма и не може да има. Решението за евентуална промяна на българската позиция може да бъде взето само от Народното събрание. Всички партии в Народното събрание сме потвърдили позицията си за Република Северна Македония пред президента на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Не може един човек да поема каквито и да е ангажименти." Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента по повод публикацията във Фейсбук на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов от вчера. Трифонов обвини премиера Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България върху започването на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Много ясно споделихме с европейските ни партньори колко е сложна темата и че промяна в позицията ни може да има само с решение на парламента. Няма натиск от Европейския съюз и няма извиване на ръце, увери депутатът. По думите му няма интерес да бъдат произвеждани легенди, които ни поставят в унизително положение. "Трябва да защитим националните си интереси, но това включва и Република Северна Македония да стане част от европейското семейство", подчерта съпредседателят на ДБ.

Той изтъкна, че ако се върви към промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент на европейските институции за защита на нашата позиция. И това не е спор между България и Северна Македония, а между България, като член на ЕС, и една страна, която е кандидат-член.

"Няма да има предсрочни парламентарни избори към момента. Колегите осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната и споровете ще бъдат решени", увери депутатът. "Изборът на управител на БНБ е част от факторите, които създават напрежение. Надявам се да бъде решен конструктивно. Виждам стъпки в тази посока", допълни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във