Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Няма сделка с "Атака" за конституционните промени

Не е сериозно да не си броим депутатите, когато правим реформи в конституцията, заяви правосъдният министър Христо Иванов в ефира на БТВ. Той допълни, че не вижда сделка за гласовете на "Атака" в подкрепа на конституционните промени. Коментарът бе направен ден след като депутати от националистите изненадващо подкрепиха в пленарна зала предложенията. Министърът не пропусна да отбележи и че текстът е минал през пленарна зала във вида, в който е бил внесен, а сега предстоят още разговори.

"Не можем да избираме кой да подкрепи конституционните промени, те са "пред скоби" в политическия процес и не са част от ежедневната политиканщина", заяви правосъдният министър Христо Иванов. Той допълни, че и при предишни поправки на основния закон управляващите са търсели подкрепа "от най-различни източници". "На нас ни трябват 180 гласа в парламент от 240, за да могат да минат тези промени. Аз винаги съм казвал, че въпросните промени са национален проект", подчерта министърът. 

"Когато трябва да правите баница, си броите яйцата, ние очакваме, когато трябва да променяме конституцията, да не си броим депутатите – не е сериозно това", лаконичен е Иванов. Той подчерта, че не е участвал в конкретни преговори с "Атака". Все пак министърът изтъкна, че вчера на председателския съвет лидерът на националистите Волен Сидеров е говорил с него за това какви ще са ползите за страната от проекта.

В същото време обаче Иванов призна, че е провел "многократни разговори" с адвокат Явор Нотев от групата на националистите. "Въпреки неговата критична позиция, аз имам диалог с него", каза още Иванов и подчерта, че цени високо юридическите му познания.

Правосъдният министър коментира и становището на АБВ, които са против промените в сегашния им вид и апелира за продължаване на диалога. Иванов е категоричен, че депутатите от тази партия поставят важен въпрос (балансът между демократичната отчетност и политическото влияние в прокуратурата), но гледат на целия проект само през него. "Ако се изпокараме за това кой е от статуквото и кой е великият реформатор, това ще даде някакви дивиденти за седмица-две, но най-накрая страната ще е в същото положение", подчерта министърът.

Важно е да се отбележи, че според Иванов няма опасност между първо и второ четене реалните реформи да отпаднат: "Компромисът, който запази най-важните точки от промените ясно показа, че толерантността на обществото към прекалено отстъпление е много малка".

Той допълни още ,че депутатите са сезирали (неуспешно - бел.ред.) Конституционния съд за промените, като причината е била нежелание да поемат голяма отговорност. "Никой не обича да му поставят големи въпроси и да поема отговорността. Естествено е желанието да потърсим опора в авторитети извън парламента", категоричен е правосъдният министър. Иванов допълни, че се иска мнението на Венецианската комисия и в момента тя влиза в ролята на Конституционния съд. Все пак той изрази надежда, че партиите ще поемат отговорността.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във