Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Няма да съм министър в новото правителство

България, освен много трудности, има пред себе си огромни основания за надежда, заяви Христо Иванов от името на ПГ на "Демократична България" днес на откриването на първото заседание на 47-ото Народно събрание.

Бяха казани много неща за кризите, трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени, аз искам да кажа няколко думи за надеждата, каза Иванов. Защото ми се струва, че в края на тази година, изпълнена с толкова турбуленции, кризи, предизвикателства и обрати, стигаме до момент, в който можем да си позволим да говорим за надежда, допълни той.

България, освен много трудности, има пред себе си огромни основания за надежда, за това, което е нашата страна и нашите хора, но и заради промените, които се случват, заради възможностите, които се откриват от технологичните трансформации, коментира Иванов. Възстановяването по нови пътища, чрез нови модели позволява на България, с необходимата амбиция и визия, да съкрати силно онзи път, който винаги ни е отделял от най-развитите общества, и трябва да си поставим именно такава цел, за да можем да направим скок в нашето развитие, отбеляза той.

Христо Иванов подчерта, че "Демократична България" ще даде приноса си за съставянето и излъчването на правителство, но той няма да бъде министър в него.

В 47-ото Народно събрание "Демократична България" ще защитава основни принципи и приоритети, които да върнат надеждата за България, заяви съпредседателят на политическата формация.

Сред тях са съдебната реформа, въвеждането на електронно управление, поставянето на въпросите за опазването на българското природно наследство в центъра на политиката, проблемите на българите в чужбина, запазването на геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО, което включва пътят към еврозоната и реформата на целия сектор "Сигурност".

Приоритетни за "Демократична България" остават и овладяването на икономическите и медицински ефекти от пандемията, връщането на децата в класните стаи, намирането на решение по спорните въпроси с Република Северна Македония, така че тя да получи своето място в ЕС, инвестициите в модернизацията на българската наука, образование и култура.

Всяка власт трябва да има своите ограничения, изтъкна Христо Иванов. Затова формацията ще работи с всички сили за връщането на доверието в парламентарната република.

Той призова за фискален разум и сдържаност: "Преди да поискаме от някоя обществена прослойка или индустрия, е хубаво да я чуем" - каза Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че идеологията, която формацията няма да забрави, тръгва от отрицанието на тоталитарния режим. "Няма как да вървим напред, ако не помним това, срещу което се борим." - каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във