Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов настоява прокуратурата да публикува разпитите на Борисов, Гешев и Цацаров

Бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов поиска от Специализираната прокуратурата да публикува всички материали по проверката на записите, свързани с премиера Бойко Борисов.

В понеделник Иванов пусна две молби до Спецпрокуратурата - с едната поиска постановлението за отказ да бъде образувано дело, а с другата - всички материали по проверката. 

"Хайде сега да видим как са разпитани Цацаров, Гешев, Борисов. Какви въпроси са задавани, колко настоятелно са задавани, какви проверки са направени", заяви съпредседателят на "Демократична България" на излизане от прокуратурата. Той допълни, че постановлението ще бъде атакувано пред Апелативната прокуратурата, защото в него има съществени липси.

В записите, които изтекоха през юни, се чува глас, силно наподобяващ гласа на премиера да казва, как е наредил на държавни органи да ударят частна фирма, да се хвали, че е предварително уведомен, че на бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение, да използва вулгарни думи по адрес на европейски премиери и по адрес председателя на парламента Цвета Караянчева.

Според Христо Иванов от проверката на държавното обвинение излиза, че не е разпитан Александър Манолев, за да има пълна яснота по случая.

"Главният прокурор многократно казва, че когато има надделяващ обществен интерес, се предоставя информация. Досега тази прозрачност касае само опоненти на режима", коментира Иванов.

По думите му, във втория запис, в който разговорът се провежда с човек, наречен "Валентин Василиевич", се разбира, че съществуват доста съмнителни отношения.

"И ако добавим към това факта, че Борисов така и не ни даде документите за проверките на "Лукойл" от НАП, които обеща публично, те имат една малка срамна тайна, която може да се окаже в размер на милиард лева. И на база на тази тайна Борисов може да си позволи да казва на Златев (предполага се че Валентин Василиевич е дългогодишният управител на "Лукойл" - бел. ред.), с кого да се среща и с кого не", добави Иванов.

Той поясни, че бързат с изискването на информация по случая, за да могат да я предоставят и на Европейския парламент. Там предстои повторно изслушване за България в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (ЛИБЕ).

Припомняме, че изслушването трябваше да е миналата седмица, но се отложи за началото на 2021 г.  Първото изслушване беше през лятото. Но Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да се явят пред евродепутатите и изпратиха заместничките си Екатерина Захариева и Даниела Машева. След това евродепутатите изпратиха и писмени въпроси до българските власти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във