Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов нарече Борисов главен ратай на задкулисието

В предложенията на Борисов за промяна на конституцията, не е включена реална реформа на прокуратурата, смята лидерът на "Да България" Христо Иванов. Според него идеите продължават да обслужват главния прокурор и "сараите". По думите му нова конституция не е необходима.

По-рано министър-председателят съобщи, че ГЕРБ внася още днес проекта си в деловодството на Народното събрание. Борисов настоя веднага да започнат преговори с лидерите на останалите политически сили в парламента за събирането на 160 гласа, необходими за промяна на основния закон и свикване на Велико Народно събрание. 

Христо Иванов смята, че предложенията на ГЕРБ и патриотите имат за цел да отклонят дебата от исканията на протестиращите. Проектът на Борисовата партия за нов основен закон бе определен от него като "таен и задкулисен". По думите му в ГЕРБ нямало капацитет да напише нова конституция.

По време на срещата си с висшите представители на ГЕРБ Борисов за пореден път нападна лидера на “Демократична България“ Христо Иванов.

"Иванов е цар на задкулисието, целта му е да има служебно правителство и да даде еднолична власт на Радев. Власт, в която той е всичко – и кабинет, и парламент един човек“, коментира Бойко Борисов. 

Христо Иванов смята, че за да се изчисти задкулисието, е необходима дълбока реформа на прокуратурата, свързана с демократичната отчетност на главния прокурор и разделението на властите. 

"Борисов не иска подобни промени. Затова ще се приеме задкулисния проект на ГЕРБ, ще се свика ВНС, което дълго ще заседава по идеи като наборната военна служба, измислени от ченгата като Каракачанов, за да подменят дневния ред", заяви бившият правосъден министър.

"Не бих нарекъл Борисов цар на задкулисието. Но бих го нарекъл главен ратай на почетния председател на задкулисието Ахмед Доган", добави Иванов. 

Лидерът на "Да България" внесе в Министерския съвет искане да получи ревизионни актове на НАП, свързани с петролния гигант "Лукойл".

Facebook logo
Бъдете с нас и във