Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов напомни: Няма да дадем подкрепата си на всяка цена

Намираме се на кръстопът. Този парламент има съдбовна отговорност да се излъчи редовно правителство. "Демократична България" с пълна готовност да даде принос във всякаква роля - дали като коалиционен партньор, дали като участник с подкрепа отстрани, дали като опозиция, дали ако мандатът дойде при нас. Ние имаме потенциал. Фокусът ни сега е върху първия мандат. Това е най-здравословната опция." Това каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

Според Иванов трябва да имаме редовно правителство.

Президентът посочи, че не иска да бъде сформиран кабинет на всяка цена, но трябва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на правителство. Държавният глава открои проблеми в енергийният сектор, в Плана за възстановяване, както и изискванията на Европейската комисия. "Предизвикателствата пред страната изправят Народното събрание пред отговорната мисия да се състави по-възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка обществена и парламентарна подкрепа", заяви Радев.

Христо Иванов отбеляза, че от "Демократична България" ще бъде изключително внимателни при проявата на подкрепа. "Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото нашата подкрепа не е наша. 350 хил. избиратели ни дадоха своя вот и ние много добре разбираме, че ги представляваме, така че много внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност", допълни той.

Иванов поясни, че едно от предизвикателствата пред България е предстоящата четвърта вълна от COVID-19 и страната ни трябва да започне да се подготвя за нея, за да избегне големи щети.

"Демократична България" има волята да даде принос да бъде излъчено не какво да е правителство, а такова с перспектива за дълбока промяна и модернизация на България", заяви съпредседателят на ДБ пред репортери след консултацията. Една недефинирана подкрепа, която не стъпва на ясни приоритети и ангажименти може да се превърне в "мътна вода", в която майсторите ловят риба, смята той.

"Формулата на парламентарната конфигурация трябва да бъде предложена от мандадотносителя, така че инициативата е при колегите от ИТН, категоричен е Христо Иванов. Как ще се поемат взаимните ангажименти, според него, е въпрос на преговори и на честната дума. "На този етап не смятаме да обсъждаме персони и нямаме намерение без да ни бъде поискано, да правим наши номинации. На този етап не мога да говоря за някакви установени различия, разговорите тепърва предстоят", добави той.

На въпрос за това, че от "Има такъв народ" ще водят преговори и с ДПС, Иванов коментира, че това е право на мандатоносителя - да прецени как да форматира мнозинството. "Нас ни притеснява ДПС да останат в разговора и да бъдат част от крайната конфигурация, но може би има разум в това да стартират разговори, в които нито един участник да не може да бъде решаващ", обясни Иванов. "ИТН задава формата, ние ще участваме добронамерено. За нас следващото управление да бъде "имунизирано" от ДПС, това ще бъде много важен приоритет", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във